" /> Nieuwsbrief Februari 2012

Nieuwsbrief Februari 2012

Nieuwsbrief  Februari 2012

Ik geef de pen door aan: Bart Veenvliet

Mijn naam is Bart en loop sinds september vorig jaar stage op de Zonnehorst. Ik ben 31 jaar geleden geboren in Drenthe en heb daar tot mijn 19de gewoond. Zo opgroeiend tussen de weilanden met koeien, maïs en voederbieten is het nooit in me opgekomen dat ik ooit iets met landbouw kon gaan doen. Na de middelbare school ben ik in Zwolle gaan studeren ging daar ook wonen. Ik ging vooral bezig met muziek en
probeerde op mijn manier 'de wereld te verbeteren'. De studie heb ik dan ook nooit afgemaakt.

Op een reis door Spanje, samen met mijn vriendin, kwamen wij een korte periode te werken op een biologische tuinderij. Dit was een hele inspirerende ervaring en vanaf dat moment hadden we sterk het gevoel dat we hier iets mee wilden. Eerst zijn we als hobby groentes gaan verbouwen en besloten dat we ooit een eigen plek willen creëren. Een plek die we kunnen opbouwen zonder daar zomaar weggestuurd kunnen
worden zoals eerder. Daarom zijn we nu in dit leerproces gestapt, ik biologisch-dynamische landbouw op de Warmonderhof in Dronten en zij een permacultuur-opleiding in Zutphen. Wij willen om nog meer ervaring op te doen, binnenkort een reis gaan maken waarin we op verschillende plekken op de wereld gaan werken voor kost en inwoning.

Onze droom is een plek te maken waar alles samenkomt wat wij belangrijk vinden. Een sociale plek waar veel mensen komen, waar we zo zelfvoorzienend mogelijk zijn, waar we met respect voor het milieu omgaan, waar we aan educatie kunnen doen. Wanneer we deze droom gaan verwezenlijken staat nu nog in de sterren, maar we hebben geen haast. In de tussentijd loop ik dus enkele dagen per week mee op de
Zonnehorst. Ik ben er al vijf maanden, maar heb nog steeds het gevoel dat ik nog alles moet leren. Dat krijg je op een plek waar de mensen al meer dan dertig jaar ervaring hebben in hun vak. Ik ben wel erg blij dat zij hun ervaring willen delen met mij en talloze andere stagiaires door de jaren heen. Ik vind het dan ook erg fijn dat ik deze kans krijg en kijk uit naar het voorjaar, wanneer het teeltseizoen van dit jaar echt gaat beginnen. De winter kan voor mij niet snel genoeg voorbij zijn! Ik hoop dat we dan snel weer veel verse, pas geoogste groenten in de groentetassen kunnen doen.


Tel: 0529 483463                                                                Henk en Hillie Bunskoek
Fax: 0529-481005                                                               Evenboersweg 28
www.webwinkelzonnehorst.nl                                      7715 PH Punthorst
info@zonnehorst.nl

Logo Zonnehorst

Inhoud deze nieuwsbriefTuinperikelen

De winter vorderde gestaag met voorjaarstemperaturen, en toen we al dachten dat de lente in aantocht was, kwam de ommekeer. Ineens werd het koud en nu hebben de spinazie en de raapsteeltjes die al gekiemd waren het erg zwaar in de kas. Met doek erover zullen ze wel overleven, waardoor we hopelijk toch lekker vroeg dit voorjaar kunnen oogsten. Maar eerst nog andere klussen te verzetten. We zijn met snoeien begonnen en we hopen deze week met het afzetten van ons hakhoutbosje te beginnen. Zo’n 20 bomen ( een gevolg van wat achterstallig onderhoud ) kunnen er tussenuit, wat een mooie partij brandhout op zal leveren. Van 2 lengtes willen we een voetbrug over de afwateringssloot leggen als onderdeel van het Zonnehorst pad rond het bedrijf.  “Zaterdag 18 febr.: Winterse snoeidag hier op de Zonnehorst, met Koek en Zopie en veel gezelligheid.” Voor wie lekker buiten aan de slag wil, vanaf 10 uur zijn jullie van harte welkom! Even vooraf een belletje of het doorgaat. Een paar mooie schaatstochten kunnen wat roet in het eten gooien namelijk!!! Ja, na het Nieuws vanavond ( maandag ) slaat de koorts ook bij mij enigszins toe! Met elke dag wat kilometers maken op het ijs zou ik fit genoeg moeten zijn voor die lange tocht in Friesland, hoewel ik met startnummer  13050 pas in de dertiende groep kan starten en dat is rond 09.00u…… Juist dit jaar ben ik ingeloot. Het zou toch wat zijn dat ik hem een keer kan schaatsen!!! Als de wind met mij mee draait in de rug kan ik vast uitrijden!!!! De bijen hebben inmiddels een mooi onderkomen. Met die warme dagen in januari vlogen ze nog af en toe, wat eigenlijk niet zo geweldig is voor de wintertros.

De kans dat ze nu teveel warmte verliezen doordat ze niet lekker dicht op elkaar zitten bij deze kou is groot, maar ik heb ze voldoende voer meegegeven, dus hopelijk komen ze goed de winter door.

Begin maart op de BD imkerdag in Zeist hoop ik weer wat kennis op te doen over o.a. de bijentuin zodat we er iets heel moois van kunnen maken rond de stal.

Het teeltplan ligt weer klaar en de eerste planten voor de kas komen in week 9 dus het voorjaar komt al in zicht. Maar laten we het nog maar een paar weekjes zoals nu houden. Daarna hebben we weer veel energie voor het nieuwe seizoen.

Geniet van het schitterende weer en tot later.
Henk

Opknapbeurt

We hebben twee wagens op ons erf staan en de ene wordt gebruikt voor onze stagiaires, maar die was wel aan een nieuw verfje toe. Dus onder de kapschuur gezet en Roosmarijn onze nieuwe stagiaire van de  deeltijd Warmonderhof 2e jaars, heeft hem helemaal geschuurd met de hand! Toen we wilden verven sloeg de kou toe en hebben we hem in de schuur gezet. Kleur groene verf uitgezocht en laat die nou broccoli heten! Erg mooi geworden, nu zijn we nog bezig aan de binnenkant en de luiken moeten nog een leuk uiterlijk krijgen. Henk heeft er een nieuwe vloer ingelegd van kliklaminaat , dat is makkelijker schoon te houden dan tapijt.  Ook gaan we de naam ’t Caravanneke erop zetten, we hebben ooit twee Belgische meisjes gehad en die zeiden steeds” We gaan naar ons caravanneke” en zo is’t gekomen. De andere wagen is onze slaapwagen en die moet aan de buitenkant nog even een opknapbeurt hebben.

Ons trekkershuisje was opeens helemaal verzakt aan een kant, dus moest alles eruit en bleken er wat latjes op de betonnen vloer verrot, allemaal nieuwe vloerplaten erin en hup ook kliklaminaat erop. Dus we kunnen het trekkershuisje gelukkig ook weer goed gaan gebruiken. Het rook altijd wat vochtig in het huisje, maar nu hebben we alle gaten en kieren dichtgemaakt, zodat er geen vocht (en muizen)meer binnen kan komen. Al weet je dat met muizen natuurlijk nooit.. Dus heeft u nog zin in een weekendje Zonnehorst van Harte welkom! In mei komen er twee jonge Duitse pubers een snuffelstage op ons bedrijf  meemaken, van een Waldorfschule (Vrije School).  Ze zijn nog maar 14, dus best wel spannend voor ze. We hebben nu Bart en Roosmarijn en dat is heel mooi.Ook hebben vakantiehulpen zich alweer gemeld, dat moet ook wel, want het teeltpan staat mooi vol!

“Het leven is kort; eigenlijk niet omdat het maar kort duurt,
maar omdat we nauwelijks tijd overhouden om ervan te genieten.”

Jean Jacques Rousseau

Teeltplan

Het wordt weer een mooi jaar op de tuin als het aan het teeltplan ligt! Nu nog afwachten of het weer een beetje meewerkt. We gaan dit jaar weer heerlijke groenten voor jullie telen en hebben zoveel als het kan rekening gehouden met jullie wensen qua soorten en afwisseling. Ook gaan we dit jaar peultjes, spinazie, knolvenkel en sla telen voor Odin (groothandel). We zijn nog op zoek naar een plantmachine waarmee we knolvenkel en spinazie kunnen planten, voorheen deden we dat met de hand. Een frees die we gaan kopen voor achter de trekker zal het makkelijker maken om voor- en nateelten te verbouwen. Op de akker wordt het allemaal wat extensiever omdat de walnoten meer ruimte krijgen en de wortels niet beschadigd worden. Het nieuwe land (wat 2 jaar geleden is aangekocht is inmiddels omgeschakeld naar biologisch dynamisch, maar is nog niet geschikt qua structuur en organische stof om groenten op te telen. We hebben er in ieder geval voor het komende jaar gras klaver op staan (als groenbemester.

Henk in de kraam op de Biovak <<< Henk in de kraam op de Biovak


Webwinkel

De webwinkel is nu 4 weken actief en er zijn elke week weer een paar nieuwe klanten die via het internet bestellen. De eerste reacties zijn goed, het is natuurlijk ook erg handig als je nu je huis niet uit hoeft om biologisch dynamische producten te kopen. We zijn erg blij dat de website zo mooi is geworden en goed functioneert. Deze maand wordt er een verandering doorgevoerd zodat het door u opgegeven rekeningnummer ook zichtbaar wordt voor ons, zodat wij het bedrag kunnen afschrijven. Kijk gerust ook eens op www.zonnehorst.nl  dan Webwinkel

Publiciteit

De afgelopen 2 maanden is er veel gebeurd qua publiciteit van De Zonnehorst. We hebben op de Biovak gestaan, een vakbeurs voor de biologische landbouw. Ons doel was om onze groententassen onder de aandacht van winkeliers te brengen en de horeca van onze producten op de hoogte te brengen. Het was een zeer geslaagde beurs en hebben een aantal interessante contacten kunnen maken. Het was ook weer een grote gezellige reünie met alle mensen uit de sector, zo zijn we weer goed op de hoogte wat er allemaal speelt.

Misschien heeft u ons wel gezien in de krant. We hebben de journalisten van de Stentor, de Meppeler courant en de Staphorster op bezoek gehad. Die hebben allemaal een mooi artikel over De Zonnehorst in de krant gezet. Ook is Judith naar de “ inburgeringscursus” voor nieuw ingezetenen in IJhorst geweest om  te vertellen over vergeten groenten en de groententassen aan te prijzen.

Pijl omhoog
Powered by webXpress