" /> Nieuwsbrief december 2003

Nieuwsbrief december 2003

Nieuwsbrief december 2003

Bedrijfsontwikkelingen

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we hier door een intensief proces van bezinning en veranderingen gegaan. Steeds hebben we ons afgevraagd welke kant we nu op willen met de Zonnehorst en met onszelf. Economisch gezien hebben we moeilijke jaren doorgemaakt; kosten te hoog en omzetten te laag en daarnaast, of daardoor misschien wel, heeft onze motivatie om door te gaan met ons toch mooie bedrijf aardig wat schrammen opgelopen, wat ook niet erg bevorderlijk ik geweest voor hernieuwd enthousiasme.

Door de financiële nood gedwongen hebben we het dienstverband met onze medewerker Wim op moeten zeggen per 1 november, wat niet leuk was; 6 jaar lang heeft hij hier zijn energie ingestoken en zijn plek gehad, en ineens is dat voorbij. Hij ervaart het zelf als een rouwproces.
Gelukkig kunnen we het werk in deze altijd wat rustiger wintermaanden goed aan, met de inzet van een paar extra handen op piektijden, en komend voorjaar is nog ver weg. Inkoop van producten voor de winkel hebben we ingekrompen en we zijn ons meer gaan richten op onze eigen producten en uit de regio. Dit loopt boven verwachting erg goed, omzet is ongeveer gelijk gebleven. We zouden nu wat nieuwe klanten naar de winkel moeten zien te trekken, maar daarvoor moet je energie in PR steken en dat ontbreekt er nu nog net aan.

De transacties omtrent de grond met de Stichting BD grondbeheer zijn nu rond, wat betekend dat we vanaf nu alle grond die we beteelden, in erfpacht hebben gekregen waardoor de Zonnehorst als geheel door kan blijven gaan. Met de bank wordt nu nog gesproken over een nieuwe groenfinanciering, omdat we de afgelopen jaren nogal wat duur geld in de vorm van rekening courant hebben aangesproken. De Triodos Bank, maar ook de ASN bank hebben we hierover benaderd en hopelijk kan dit een stuk goedkoper.

We zien ons bedrijf nu een gezonde kleinschalige toekomst tegemoet gaan met genoeg kansen en mogelijkheden om een goede plek te blijven voor mens, dier en plant. Eigenlijk gaan we weer een beetje terug naar waarmee we begonnen zijn: lekkere groenten telen en kippen houden en een goede plaats zijn voor mensen uit de regio die het even wat moeilijk hebben, of die tussen de wal en schip belanden in de wereld van de zorg en tijdelijk opvang nodig hebben.

Ons teeltplan passen we nu voor volgend jaar aan door het wat minder arbeidsintensief te maken, waardoor er minder dure arbeid ingehuurd hoeft te worden, onze kippenstapel breiden we weer uit naar ongeveer 300 dieren, waarvoor we momenteel het hok al aan het opknappen zijn (Half januari komen ze erin), en waarvoor we een adoptieplan aan het opstellen zijn, naar aanleiding van de opmerking van een van onze abonnementhouders dat de landelijke actie: Adopteer een biologische kip haar wel aansprak, maar dan wel graag een kip van de Zonnehorst.
In Januari hopen we dit uitgewerkt te hebben, om het dan aan jullie voor te leggen.

Als zorgboerderij kunnen we 1 of 2 mensen per dag een plaats bieden om mee te werken op het bedrijf, wat ons altijd al veel voldoening heeft gegeven en waar nu ook wat inkomen uit gegenereerd zal kunnen worden als mensen met een PGB (Persoonsgebonden budget) hier willen komen. We overwegen nu een aparte Stichting hiervoor in het leven te roepen, waardoor gelden makkelijker daar naar toe kunnen stromen. Wie zou ons hierbij met zijn/haar deskundigheid hieromtrent kunnen adviseren en bijstaan?
Al met al hopen we de financiële zaken voor 1 januari 2004 op een rijtje te hebben, zodat we met hernieuwde energie en enthousiasme het nieuwe jaar in kunnen gaan. Te lang financiële sores gaat een mens niet in zijn koude kleren zitten, maar heeft ons nu toch ook groeimomenten opgeleverd.

Tuinperikelen.

Het land ligt er nu wat verlaten bij, behalve de boerenkool en nog wat prei, ziet het groen van de gezaaide winterrogge, dat voedingsstoffen vast houd en in het voorjaar ondergeploegd gaat worden voor weer een nieuw seizoen. De plannen voor de teelten volgend jaar zitten al in mijn hoofd en zullen de komende weken in een teeltplan tot uiting moeten komen.
Uit de kas oogsten we nog heerlijke (toch?) veldsla, postelein, rucola en kruiden en de eerste knoflookteentjes zijn alweer aan de grond toevertrouwd voor het vroege voorjaar. Een bed bospeen is ook al gezaaid en de andere leeggekomen bedden worden klaar gemaakt voor spinazie, raapstelen, bosuitjes e.d. in januari.
Witlof trekken we nog mondjesmaat, en alleen voor ons pakket en wat regionale afzet, wat overzichtelijker werkt en minder kosten met zich mee brengt doordat we vervoer, koeling en opzetten/oogst allemaal zelf kunnen doen.
Verder vraagt de tuin de komende maanden niet meer aandacht dan er geregeld eens even over heen te lopen en rond te kijken. De natuuroevers zijn dit jaar in overleg met het Waterschap goed onderhouden gelukkig. Voor januari/februari zit er nog wel wat snoeiwerk aan te komen, hopelijk kunnen we dat op een paar mooie winterse vorstdagen doen, misschien afgewisseld met schaatsen op natuurijs???????????????

Goede feestdagen toegewenst, Henk.

Van de administratie

De mensen dieper giro hun tassen betalen, graag 4 wkn vooruit, gelukkig doen de meeste mensen dat ook, en het blijft het makkelijkst als u niet de data ,maar de weken vermeld die u betaald.als er dan een week b.v vakantie tussen zit is dat makkelijk op te lossen.

De Tassen

We zijn bezig met een klein bedrijfje die voor ons aan het kijken is of er tassen gemaakt kunnen worden met de hengsels aan de binnenkant ,waardoor ze er niet zo gauw afscheuren. Goede tassen zijn nog steeds welkom , mits glad gestreken en in de vouw getrokken. B.V.D. In Dedemsvaart staan per 1 januari de groentetassen bij de Wereldwinkel aan de Julianastraat, het wisselt daar nog wel eens, maar nu hebben we toch een fijne plek gevonden en wie weet komen er daar nog wat tassen bij!

Nog een rode bieten recept van de Fam. Dohle uit Meppel

3 gekookte bieten, 30 gr gehakte walnoten,1 appel, 1 bosui of sjalot, 1 el olie, 1 teen knoflook, 1 bosje peterselie, zout en peper naar smaak, citroensap.
Bieten fijngesneden of geraspt in een kom doen-sjalot en knoflook in blender fijnhakken-geschilde appel in blender fijnmaken-en de noten peterselie fijnknippen-Alles door elkaar mengen met wat citroensap en evt. peper en zout, 10 min laten rusten zodat de smaken goed doortrekken.

We wensen u allemaal een heel fijne Kersttijd toe en een zonnig, vredevol en vrolijk 2004!

Boerenwijsheid: Houden de bomen hun blaren lang, Wees voor een strenge winter bang!

Loesje: Het was zo donker, dat ik overal lichtpuntjes zag!


Powered by webXpress