" /> Nieuwsbrief Mei 2004

Nieuwsbrief Mei 2004

Nieuwsbrief Mei 2004

Sinds december vorig jaar is er al weer veel gebeurd op de Zonnehorst, de transactie met de Stichting BD Grondbeheer is afgerond, een goede nieuwe financiering bij de Triodos is rondgekomen, en we hebben bijna een compleet nieuwe start gemaakt.
Onze oude trekker was aan vervanging toe en ook onze 8 jaar oude bus, waar we 330.000 kilometer mee hebben gereden moest hoognodig vervangen worden. Voor het zware werk op het land hebben we nu een Ford en voor transport een Volkswagen bus (was even moeilijk om van Mercedes over te stappen, maar het aanbod hiervoor konden we niet laten lopen), waar we voorlopig mee vooruit kunnen. Afgelopen week is de belettering erop gekomen, zodat we op de weg ook weer herkenbaar zijn.

Sinds enkele weken woont en werkt Marije mee op het bedrijf, als stagiaire van de Warmonderhof opleiding. Gaat erg leuk en ze blijft tot september, ze doet al heel veel, waaronder de winkel op vrijdag en de aardbeienteelt in onze tunnel.

Tuinperikelen

Het voorjaar is met heel goede weersomstandigheden begonnen, bemesten, ploegen, zaai- en plantklaar maken kon allemaal op tijd gebeuren, zodat we in week 14 en 15 de eerste sla , uitjes, bospeen, tuinbonen, peulen, capucijners en niet te vergeten de aardappelen weer aan de grond konden toevertrouwen. Met een bedekking van doek hebben we de koudeperiodes kunnen opvangen, zodat de aardappelen al boven staan en we nu al sla van de vollegrond kunnen oogsten.
Dit jaar telen we ook weer kool, zoals broccoli, spitskool en koolrabi, maar het perceel waar we dit doen barst van het kweekonkruid,-een heel vervelend woekerend wortelonkruid- waardoor we er heel veel werk mee hebben, maar het gewas ziet er erg gezond uit en we verwachten er veel van.

In de kas is het voorjaar ook erg goed verlopen: na de winterpostelein en de veldsla, konden we al vrij vlot spinazie, raapstelen, lenteuitjes en rucola oogsten en momenteel al weer bospeen. De komkommers en tomaten zijn inmiddels geplant en tussendoor op kleine oppervlaktes verbouwen we steeds wat bijzondere dingen vooral voor de restaurants, zoals: mizuna, mibuna (raapsteelachtig, ook af en toe in de tas) mini paksoy, kruiden en eetbare bloemen.
We kunnen en willen niet meer verwarmen in de kas,dat kostte te veel energie en we hopen dat de komende weken de nachten niet al te koud zullen worden. Rond IJsheiligen (13, 14 en 15 mei), is dat altijd even spannend.
Op de tuin hebben we dit jaar ook rijen zonnebloemen, snijbloemen en bijenbloemen gezaaid, dus zo rond onze open dagen (19 en 20 juni) zal het er "fleurig" uitzien hopen we.
Wanneer we de komende 2 weken de pompoenen en de sperziebonen hebben gezaaid en nog wat aanplanten knolselderij, bieten, venkel en sla hebben gedaan is het land zo goed als vol en kunnen we ons helemaal richten op de strijd tegen het onkruid, dat na de regen deze week en een temperatuur van 20 graden ook wel wil groeien. Wie zin heeft in een dagje schoffelen onder een stralend zonnetje is van harte welkom.

Tot de volgende perikelen, Henk.

De Kippen

In week 6 zijn onze 200 kippen aangekomen uit Wapse, waar ze de eerste 14 weken zijn opgefokt bij Gied Donkers. Een erg mooi en rustig koppel en ze voelden zich al heel snel thuis in het mooie vernieuwde hok.
Ons plan om ze te laten adopteren, heeft erg goed uitgepakt. Ongeveer de helft is geadopteerd, waardoor we de dieren en de opfok zonder problemen direct konden financieren. Ook de dieren varen er wel bij, want ze zijn erg gezond en leggen uitstekend. Wij vinden de smaak van de eieren ook erg goed, wat ook vast komt doordat we ze geregeld groen e.d. bijvoeren en natuurlijk veel met ze communiceren over hun omstandigheden en voor wie ze hun eieren leggen
Het was nog even spannend of we ze wel buiten mochten laten lopen met de dreiging van de vogelpest, maar voorlopig ziet het er naar uit dat dit blijft kunnen. Mocht dit veranderen, dan overwegen we ook de uitloop deels te overdekken, zodat ze toch naar buiten kunnen.
Dagelijks staan ze te dringen bij de luiken als die open gaan, het buitenleven hebben ze echt nodig!!

Allerlei

Begin juni krijgen we een schoolklas van 27 kinderen op het bedrijf van de Vrije School uit Zutphen, die hier een werkweek door gaan brengen, 's morgens helpen bij allerlei klussen en 's middags de omgeving verkennen. Het is best een grote groep dus het is nog wel spannend hoe het allemaal gaat verlopen, maar een ding is zeker, de camping is dan wel vol!

Voor de mensen die nog kort de groentetas van ons hebben: de papieren tassen graag retour, mits ze heel zijn en glad en in de vouw getrokken, anders krijg ik tennisellebogen.

Er is iemand geweest van Landschap Overijssel voor onderhoud van de paddenpoel e.d en die was erg enthousiast en zag nog veel meer mogelijkheden voor ons stuk natuur op het land, dus hij komt binnenkort met een plan om nog wat aanpassingen te doen. Ook krijgen we een nieuwe solitaire boom, want de vorige is niet aangeslagen, mede door de droge zomer van vorig jaar.

Met vriendelijke groet, Hillie

Ast goed is, mujt goed loaten!

Pijl omhoog
Powered by webXpress