" /> Nieuwsbrief Augustus 2004

Nieuwsbrief Augustus 2004

Nieuwsbrief Augustus 2004


Zomervakanties zijn bijna voorbij, scholen beginnen weer en de herfst staat alweer voor de deur. Na de zware buien afgelopen nacht nu even tijd voor wat verhaaltjes.

Tuinperikelen

Over deze zomer wil ik niet al te veel schrijven, want dan wordt het een te somber verhaal. Het voorjaar begon zo mooi: op tijd de bemesting en de grondbewerking, op tijd en onder gunstige omstandigheden het eerste plant- en zaaigoed erin, maar de warmte liet lang op zich wachten waardoor het kiemen en de groei niet erg wilde vlotten.
Het onkruid natuurlijk wel, en daar hebben we dan ook flinke strijd mee moeten leveren en helaas in sommige teelten wel enigszins verloren. De sperziebonen bijvoorbeeld gingen eerst zo mooi, maar de kou en toen begin augustus de hitte met daaropvolgend sloten water hebben ze de das omgedaan jammer genoeg. De late aardappelen kunnen niet gerooid worden omdat het niet droog genoeg wordt tussen de regendagen door. Hopelijk houden ze het goed in de grond en kunnen we ze binnenkort wel binnenhalen.
De korrelmaïs die we voor kippenvoer hebben gezaaid dit voorjaar heeft ook niet genoeg warmte gehad om voldoende af te kunnen rijpen zodat we de hakselaar maar moeten laten komen in september.
Toch nog oppassen dat het geen klaagverhaal wordt.
Als vaak 's middags de zon even doorbreekt klaren wij ook op, ja, ergens moet je toch in deze natte tijden je goede zin vandaan halen nietwaar?
We gaan de komende tijd onze aandacht weer richten op de winterproducten in de kas: veldsla, winterpostelein, rucola, peterselie en selderij planten we volgende week al weer op de plek waar de komkommers net zijn geruimd..
We gaan er vanuit dat we een heel mooie nazomer krijgen, waardoor we met voldoende positieve energie de herfst en de winter ingaan.
Marije, onze stagiaire van de Warmonderhof deze zomer, is deze week voor het laatst hier, na een druk en intensief seizoen waarin ze hopelijk veel heeft kunnen leren. Voor ons is ze erg waardevol geweest, vooral in de winkel op vrijdag en bij het bestellingen verzorgen door de week heen was ze onmisbaar. Gelukkig blijft ze nog een aantal maanden op vrijdag de winkel doen.

De Kippen

Elke ochtend zo rond een uur of 9 is het een gekakel vanjewelste als we in de schuur aan het werk zijn. Dan worden de meeste eieren gelegd en dat willen ze dan ook laten weten.
Om te voorkomen dat bij dit natte weer de eieren erg vuil worden in de legnesten, doe ik de uitloopluiken pas rond de middag open. Dan is het dringen en binnen enkele tellen zijn ze daarna ook buiten om lekker te scharrelen tot 's avonds als het donker begint te worden.
Na een kleine terugval in productie, waarschijnlijk doordat ze van vlooien wat last kregen zitten ze nu weer redelijk op peil. Topproducties van meer dan 90 % streef ik niet na. Dit gaat meestal ten koste van hun gezondheid.

Het is een gezond en rustig koppel, dat naar je toe komt als je het hok binnen stapt en sommigen hebben een hoge aaibaarheidsfactor, waardoor ze zich zo laten oppakken.

Het Z.A.K.-project

In totaal zijn dit voorjaar zo'n 80 kippen geadopteerd, dat geeft veel voldoening en geeft het verzorgen van de dieren en het eieren rapen steeds een extra dimensie. Een aantal mensen hebben hun laatste adoptie-eitjes inmiddels gehad, waardoor er een nieuwe situatie ontstaat waar we niet helemaal uit komen. Dat moet anders.
Voor de mensen die hun eitjes in de tas krijgen houdt Hillie een extra administratie bij, wat vrij lastig en tijdrovend is. Met de bonnetjes bij Haiko en hier in de winkel is dat geen probleem, want op is op, waarna opnieuw geadopteerd kan worden.
Ons voorstel is nu dan ook om als u na het Z.A.K.-project door wil gaan met onze eieren, gewoon per keer betaald, zodat de extra administratie kan vervallen. Hiermee draagt u even zo goed bij aan een goed leven van onze kippen, en zijn wij ook blij.
Een alternatief is zoveel dieren te adopteren als u in een heel jaar aan eieren denkt te gebruiken, dus van te voren een jaarbedrag over te maken. Dit komt al dicht bij de werkwijze van pergola- of CSA (Community Supported Agriculture)-bedrijven dat in de VS veel voorkomt en ook in Nederland op verschillende bedrijven al toegepast wordt, waarbij een groep consumenten er financieel voor zorgt dat een ondernemer hun voedsel (of ander product) op verantwoorde manier kan produceren. Deels is dat hier al het geval natuurlijk middels uw groente en fruitabonnement.
Voor winkelklanten kan het gewoon doorlopen: bonnetjes op en opnieuw geld (30 Euro) overmaken voor een nieuwe ronde, of meerdere kippen adopteren.
P.S. wilt u het ons wel laten weten als u door wilt gaan met de eieren?

Acor Coaching (wat is dat nu weer, zie ik u denken!!!)

We hebben contact gekregen met Oscar uit Zwolle, die als coach aan de slag is gegaan om samen met cliënten weer opnieuw richting aan hun leven geven.
Werken op een bedrijf, met planten, dieren of met de handen in de grond kan hierbij heel verhelderend en gezond makend zijn. Hij zocht een bedrijf dat hiervoor in was en nu na een aantal gesprekken en proefdraaien met cliënten zijn we zo enthousiast over de mogelijkheden hier, dat wij nieuwe kansen zien voor de ontwikkeling van de Zonnehorst. Graag willen wij dit verder uitbouwen.
Mocht u geïnteresseerd zijn, dan kunt u op zijn site: www.acor-coaching.nl hier meer over lezen.

------ Weet je niet wat je wilt?
Of durf je niet te weten wat je wilt? -------

Mensen in nood

Alweer een poosje terug kregen wij papieren in huis, met de vraag of geïnteresseerd waren in het voeren van een kledingdepot van de Stichting Mensen in Nood.
Wij hebben dat zo eens doorgelezen en hebben besloten om een stukje van onze schuur daarvoor in te richten. Via publicaties in de plaatselijke kranten gaan we hier binnenkort ook de aandacht op vestigen en kan eenieder die dat wil zijn 2e hands kleding hier afleveren, waarna het eens in de zoveel tijd opgehaald wordt. Deze kleding gaat naar sorteerbedrijven en daar krijgt de Stichting Mensen in Nood, dan weer geld voor, dat weer voor verschillende projecten of bij rampen wordt gebruikt.
Ze werken veel samen met Memisa en andere grote hulporganisaties.

------ Wat er gebeurt dat wordt je gegeven;
hoe je ernaar kijkt en wat je ermee doet, dat is aan jou. ------

Mededelingen - alvast voor in de agenda

Zaterdag 11 sept: Haiko's biologische proeverij bij Oliemolen de Passiebloem van 11.00 tot 17.00. Vondelkade 175 te Zwolle.

Maandag 13 sept: Start feestelijke Openingsavond van Biodanza in Zwolle met Merijn Opheusden.
Open avonden. 10 avonden € 125,- / 95,- (lagere inkomens) en per avond € 13,- / 10,-.
Thema:Genieten van het Leven met Passie. Van 19.45 tot 22.00.
Adres: Werkplaats voor Beweging en Kunst. Hobbemastraat 6 Zwolle.

Donderdag 9 sept: Openbare informatiebijeenkomst van Mens-en Milieuvriendelijk Wonen Stadshagen Zwolle.
Op deze avond ontvouwt de MMWZ haar concrete plannen voor een duurzaam woningbouwproject van 51 woningen zowel huur als koop. Het is deels vergelijkbaar met het project de Bongerd in Zwolle-Zuid.
De avond wordt gehouden in het dienstencentrum aan de Werkerlaan 154 in Stadshagen Zwolle en begint om 20.00.
Meer informatie vindt u op www.mmwz.nl.

Nieuwe tassen

Misschien hebt u het wel gezien, voorbedrukte tassen! Het is wel een stuk makkelijker, nu ik niet meer hoef te stempelen. Alleen de grote tassen gaan nog met de hand.
Ook zie ik goede tassen graag terugkomen, mits netjes in de vouw getrokken. Groet Hillie

Gebed voor sereniteit

God, geef mij de zielsrust om dingen te accepteren
die ik niet kan veranderen, de moed om aan te pakken
wat ik wel kan veranderen en de wijsheid
om het verschil te weten.

Teksten uit: ZEN M.Zwart.
Pijl omhoog
Powered by webXpress