" /> Nieuwsbrief december 2004

Nieuwsbrief december 2004

Nieuwsbrief december 2004

Tuinperikelen

Het buitenseizoen is zo goed als voorbij, de tuin ligt er leeg bij, op de boerenkool na die zich nog mooi heeft ontwikkeld de afgelopen maand. We hebben geen groenbemester gezaaid omdat we de hier en daar toch weer opduikende kweekplekken willen gaan bestrijden met de cultivator. Vlak voor een aantal vorstnachten de grond ondiep lostrekken, zodat de wortels boven komen te liggen en kapotvriezen, is het plan Komend voorjaar hopen we op deze manier de tuin zo goed als vrij te hebben van die vervelende wortel onkruiden.

In onze kas hebben we het de afgelopen weken top oogsttijden gehad door het zachte weer. Veldsla , winterpostelein, rucola en de kruiden hebben zich hierdoor goed ontwikkeld en kunnen we dus veelvuldig in uw tas doen. Tot de kerstdagen loopt dit nog wel door, waarna het wat minder groen zal worden.
Vanzelfsprekend zijn we nu dus ook al weer bezig met voorbereidingen voor het vroege voorjaar: knoflookteentjes en plantuitjes hebben we al weer gezet en de leegkomende bedden worden bemest met mooie compost zodat ze klaar liggen voor de voorjaarsteelten , die in januari/februari bij goed weer gezaaid zullen gaan worden.
Voor de volle grond gaan we binnenkort om de tafel om het teeltplan 2005 vast te stellen. Ondanks het feit dat we besloten hadden vorig jaar alleen voor de regio en eigen afzet te telen, gaan we toch waarschijnlijk in op de vraag van Odin ( de groothandel ) om wekelijks weer een assortiment sla voor hun winkels te telen. Onze prachtige slasoorten hebben ze blijkbaar toch gemist dit jaar!!!!!!!!!

Om wekelijks voldoende assortiment te hebben past een wat grotere hoeveelheid dan alleen voor eigen regio ook beter in het teeltplan.

Verder staat er voor mij deze winter ook heel wat te gebeuren. Een al heel lang gekoesterde wens kan eindelijk in vervulling gaan: voor een wat langere periode dan een paar weekjes los van alle zekerheden en onzekerheden van het eigen bedrijf en omgeving. Na het cruciale jaar 2003 waarin het erop of eronder is geweest, is hier alles mooi op zijn plaats gevallen dit jaar en loopt het allemaal heel voorspoedig, behalve met mijn eigen persoontje.

Het is mij allemaal blijkbaar niet in de koude kleren gaan zitten , waardoor ik heel sterk de behoefte ben gaan voelen om een poosje afstand te nemen van alles en te proberen mijn hoofd leeg te krijgen. Wandelen schijnt hiervoor erg helend te zijn.
Nadat er 2 jonge mensen op ons pad zijn gekomen een paar maanden geleden, ben ik nu in de gelegenheid om voor 3 maanden uit het bedrijf te stappen om een voettocht te gaan ondernemen.
Vanaf half december begin ik aan een tocht naar Santiago de Compostela in Spanje, eerst een ''oefenweek'' voor kerst langs het Pieterpad en vanaf begin januari vanaf midden Frankrijk de laatste ca 1000 km naar Santiago.
In Maria en Jos hebben we 2 fantastische vervangers gevonden die hier ook nu al wonen in de trekkershut. Een aantal weken werken we samen, waarna ze samen met Hillie de winter door moeten komen, Maria voor alle voorkomende werkzaamheden op het bedrijf en Jos voor de bezorgritten op donderdag, en hand- en spandiensten. Graag stellen ze zichzelf even aan u voor:

Mijn naam is dus Maria. Ik heb de biologisch dynamische landbouwschool afgelopen jaar afgerond.

Een paar maanden geleden hoorde ik via via dat ze iemand zochten hier op de Zonnehorst. Een bedrijf waar ik weleens van gehoord had maar niet echt kende. Een leuke kans voor mij om kennis te maken met dit bedrijf, "te proeven"aan de verschillende takken van het bedrijf, de werkzaamheden in de kassen, de groenteabonnementen en de kippen bijvoorbeeld. Te ervaren hoe het is om zo zelfstandig op een bedrijf te werken.
Kortom ik heb er veel zin in!!

Fijne feestdagen toegewenst en een goede winter.

Henk en Maria


Prijswijzigingen

Sinds de invoering van de Euro, nu 4 jaar geleden, zijn de prijzen van de tassen niet veranderd. Alle kosten om de tassen samen te stellen en te maken zijn inmiddels wel gestegen . We willen toch graag de extra dingen die we soms doen: Smaakmakend er bij, bosje kruiden, een extraatje met Kerstmis e.d. blijven doen en aan de kwaliteit en hoeveelheid van de producten willen we ook niet tornen. Met ingang van 1 januari verhogen we dan ook de prijzen met ca 5%:

    
5,00 Euro wordt 5,25

8,00 Euro wordt 8,50

11,00 Euro wordt 11,50

12,50 Euro wordt 13,00

Fruittas
6,60 Euro wordt 6,90

Hopelijk kunt u begrip op brengen voor deze maatregel, met veel inzet en plezier kunnen we u dan blijven voorzien van onze heerlijke producten.


De kippen

We hebben nu toch besloten om dit koppel maar 1 leg-periode aan te houden. Geforceerd ruien en ze nog een leg-periode door laten leggen is een behoorlijke aanslag op hun gezondheid en toch niet erg diervriendelijk. Dit betekend dus dat ze helaas in april 2005 het veld moeten ruimen voor een nieuw koppel. Geen leuk vooruitzicht voor ze maar na een goed leven zullen ze ook nog lekker smaken in de soep. Tegen die tijd zullen we ze aanbieden voor de liefhebber. Eventueel levend, om nog door te leggen in een klein koppeltje, dus wie plaats heeft, meldde zich aan!!!!!
Het nieuwe koppel van 250 dieren is nu al besteld om te worden opgefokt. Als we ze krijgen in april zijn ze ca 18 weken oud , en zullen na een week een 2 beginnen te leggen. Op deze manier valt er niet een al te groot gat in de ei productie.

Diversen van Hillie

Het zal wel even wennen zijn voor ons allemaal dat Henk er niet zal zijn, maar ach wat zijn nou 3 maanden op een mensenleven!

Er staan veel recepten voor de feestdagen in alle bladen die je tegenkomt, maar ik geef er toch nog een..

Tagliatelle met broccoli, kastanjechampignons en feta.

500 gr tagliatelle - 300 gr broccoli - 200 gr kastanjechamp - 50 gr ansjovisfilet - 3 eetl olijfolie - 2 teentjes knoflook - 200 gr feta - versgemalen zwarte peper en peterselie.

Kook de pasta beetgaar, verdeel de broccoli in roosjes en kook ze 3min. Giet ze af en spoel er koud water over.Borstel de kast.champ. en snijdt ze in plakjes.Laat de ansjovis uitlekken en hak deze fijn. Verhit de olijfolie en roerbak hierin de broccoli en de champ.de ansjovis en 2 geperste teentje knoflook.Voeg versgemalen zwarte peper toe.Schep de pasta erdoor en de in blokjes gesneden feta. Serveer het gerecht bestrooid met versgehakte peterselie.

Lekker met een frisse groene salade.

Tip: Voeg in plaats van ansjovis gehalveerde olijven toe. Bestrooi het gerecht met geroosterde pijnboompitten.

Nog een door Ria Grootoonk gestuurd, uitgeprobeerd en erg lekker bevonden recept:

Gebakken venkel met kerstomaatjes, olijven, knoflook en olijfolie

Een heel leuk combootje dat lekker, fris en gezond is. Alles wat overblijft kun je fijnhakken en gebruiken in een geinig pastagerechtje, misschien met wat ricotta en parmezaanse kaas erbij. Je zou zelfs kunnen proberen om een paar kipfilets op de venkel en tomaatjes te leggen voordat je ze in de oven zet en er zo een hele maaltijd van te maken.

Voldoende voor 6 personen

2 knollen venkel - 24 kerstomaatjes - 1 flinke hand ontpitte zwarte olijven - 1 klein handje verse tijm, alleen de blaadjes - 2 tenen knoflook, gepeld, in dunne plakjes gesneden - zeezout en zwarte peper uit de molen - olijfolie extra vierge - 1 wijnglas witte wijn, vermout of pernod - 2 klonten boter.

Haal de pluizige toppen van de venkel af, snijd ze fijn en doe ze in een ovenschaal. Snijd de knollen venkel in kwarten en de kwarten weer doormidden. Laat ze in gezouten kokend water 10 minuten koken. Verwarm, terwijl de venkel staat te koken de oven voor op 220°C en prik alle kerstomaatjes in. Haal na 10 minuten de stukken venkel met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de ovenschaal. Kook de tomaatjes 45 seconden in het kookvocht van de venkel om de velletjes los te laten komen. Laat ze uitlekken en spoel ze af met een beetje koud water. Pel ze en leg ze ook in de ovenschaal. Voeg de olijven, tijm en knoflook toe en strooi er peper en zout over. Giet er 2 scheutjes olijfolie over en meng alles. Probeer alles netjes te verdelen zodat je een gelijkmatige laag krijgt. Verdeel de wijn en boter over de groeten. Bak het zaakje 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Uit: "Happy Days met The Naked Chef", Jamie Oliver - De essentie van het koken.

Alvast een mooie decembermaand toegewenst en een gezond begin van het nieuwe jaar.

Hillie, Henk, Maria, Jos en Eugene
Pijl omhoog

Powered by webXpress