" /> Nieuwsbrief Voorjaar 2005

Nieuwsbrief Voorjaar 2005

Nieuwsbrief Voorjaar 2005

Hier zijn we dan weer eens met wat berichtjes en informatie over het reilen en zeilen van ons Zonnehorsters, na een hele bijzondere winter.
Sinds 5 maart ben ik terug van een prachtige voettocht naar Santiago de Compostela; 1500 kilometer door zeer afwisselende landschappen en met zo'n beetje alle soorten weer in ongeveer 60 dagen.
Vanuit Limoges in Frankrijk ben ik over de Pyreneeën getrokken en heb de 'route Frances' helemaal gelopen tot aan Finistere, de kust en tevens 'het einde van de wereld', zoals ze vroeger dachten.
Pas op het eind richting Santiago heb ik geregeld mede-pelgrims ontmoet, maar meestentijds heb ik alleen gelopen door kleine dorpjes, over bergen en hoogvlaktes en een aantal grote steden. Overnachtend in pelgrimsherbergen en kloosters, met erg gastvrije en vriendelijke mensen.
Vooral de kloosterslaapruimtes waren vaak erg koud maar met een goede slaapzak en tig dekens was het prima te doen.
Met overdag over het algemeen goed weer, af en toe een regendag, geregeld vorst en sneeuw (soms door 40 cm sneeuw over de bergen!!) met 1 keer een sneeuwstorm en mist in de Pyreneeën, heb ik de elementen aardig getrotseerd, wat deze wintertocht ook meteen heel bijzonder maakte en een onvergetelijke ervaring.
Voor wie meer wil weten over mijn ervaringen of foto's wil zien hoop ik op termijn (komende winter?) een avond te organiseren hier in ons zaaltje. Info hierover volgt. Op onze site komt binnenkort een fotoverslag.

Bedrijfsperikelen

Nu na 5 weken thuis en het voorjaar weer in volle gang lopen de zaken hier weer zo'n beetje als vanouds.

Maria en Jos, die hier deze winter gewoond en gewerkt hebben zijn nog enkele weken na mijn terugkomst gebleven, zodat ik kon acclimatiseren en langzaamaan de draad hier weer op kon pakken. De samenwerking met Hillie is fantastisch gelopen, blijkbaar ben ik helemaal niet zo onmisbaar in het bedrijf als ik altijd heb gedacht!!!!

Maria is op het Eko bedrijf de Eerste in Marknesse zelfstandig een stuk groenteteelt begonnen en ik hoop dat ze wat zal hebben aan de ervaring die ze hier heeft opgedaan. Met Jos, die geregeld onze bezorgrit op donderdag nog zal blijven doen, woont ze nu ook op de Eerste. Wij wensen ze veel succes en we houden contact.

Al voor ik wegging hadden we ons teeltplan voor de tuin gemaakt. Overzichtelijker en met minder kleine teeltjes, zodat we het meeste werk zelf kunnen doen zonder te veel stress. Het land, het erf, de kas en de compostplaats liggen er nu dan ook mooi bij.
Uit de kas zijn de eerste raapstelen, radijs en spinazie al geoogst, zoals u heeft gemerkt en de lente-uitjes, worteltjes en bietjes komen eraan.

Hoewel het buiten nog flink fris is zijn we al druk aan het planten en zaaien geweest op de tuin; veel sla, ook voor groothandel Odin, waar 1 pallet per week naar toe zal gaan deze zomer; broccoli, spitskool, prei, peulen, kapucijners, tuinbonen, bospeen, plantuitjes, knolvenkel, rode bietjes en spinazie hebben we gedeeltelijk onder vervroegingsdoek staan, om van alle zonnewarmte te p6rofiteren.

De aardappelen zijn gepoot met onze eigen poot-machine, die ik van een collega uit de polder heb overgenomen. Het vroege ras 'Junior', kan zo'n 80 dagen dagen na het poten geoogst worden, dus het aftellen kan beginnen!!!!! Als laat ras en tevens bewaaraardappel hebben we weer de heerlijke 'Raja' gezet.
Dit jaar telen we 1 hectare zomergerst voor onze kippen, het land ligt er klaar voor, het wachten is nu op wat hogere temperaturen om de kieming van het zaad vlot te laten verlopen, waardoor de onkruiddruk minder groot zal zijn.

In samenwerking met de gemeente en Landschap Overijssel is er de afgelopen winter een prachtig stuk natuur bij gekomen, naast onze al bestaande paddenpoel. Het ziet er heel spannend uit nu en we zijn erg benieuwd hoe het zich verder zal ontwikkelen deze zomer.
Tot nu toe heeft zich nog geen stagiaire gemeld voor deze zomer, we weten dan ook nog niet hoe we uit zullen komen met de arbeid in de drukste periode mei en juni. Misschien doen we af en toe een oproepje voor een dagje schoffelen of wieden via ons wekelijkse briefje. Grijp uw kans en meldt u aan!!!!!!!

Onze (en uw) kippen

Na een goed jaar is het rustige productieve koppel de laatste maanden wat minder aardig voor elkaar geworden. Door onrust in het hok vanwege een koppeltje kuikens, dat ineens van de hooizolder tevoorschijn kwam, zijn ze wat agressief naar elkaar geworden met de nodige slachtoffers tot gevolg.

Gelukkig leggen ze nog goed, waardoor we redelijk aan de vraag naar onze eieren kunnen blijven voldoen. Tot volgende week, want dan moeten ze plaats maken voor een nieuw koppel, dat voor ons opgefokt wordt in Vorden. In de week van 3 mei worden deze jonge hennen van 17 weken oud geleverd en dan moet het hok dus leeg, uitgemest en weer schoon zijn!!!!!

Vanaf volgende week kunt u dan ook heerlijke soepkippen bij ons betrekken of, voor de liefhebber met wat ruimte in de tuin eventueel een levend koppeltje, dat zonder problemen nog lang eieren kan produceren voor eigen gebruik.
Bij afname van 5 dieren is de prijs: levend € 2,50 en geslacht en in plastic voor de diepvries € 3,50 per stuk, hier afgehaald. Bezorging is ook mogelijk.
Geadopteerde kippen kunnen gratis uitgezocht en opgehaald worden, of toch geslacht, maar dan voor de slachtkosten.

In de periode van ongeveer 8 weken dat we geen eieren van eigen erf zullen hebben, betrekken we van collega kippenhouders, zodat u niet zonder komt te zitten.

Voor ons nieuwe koppel willen we wederom aan u de mogelijkheid bieden 1 of meerdere dieren te adopteren voor het komende legseizoen. U wordt hiermee mede-eigenaar van ons koppel dieren en helpt ons in de voorfinanciering hiervan, voordat ze gaan leggen.
Helaas, om administratieve redenen, alleen voor mensen die, of in onze winkel, of bij 'Haiko Natuurlijk' aan de Vechtstraat de eieren zelf op kunnen halen tegen inlevering van een bon uit het door ons verstrekte bonnenblaadje.
Via uw tas kunt u gewoon eieren blijven nemen tegen normale wekelijkse of maandelijkse betaling, waarmee u natuurlijk ook een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn van onze en hierdoor toch ook een beetje uw dieren

Wilt u adopteren, dan kunt u € 30,- of een meervoud hiervan overmaken op het speciale kip-adoptienummer: Rabo 383835526, o.v.v. Zonnehorst-adoptiekip en uw naam en adres. Voordat ze dan gaan leggen (als ze ca 22 weken oud zijn) ontvangt u dan uw eierbonnenblaadje(s) voor 20 x 6 overheerlijke eitjes per vel, met adoptiecertifica(a)t(en).

Eindelijk!

Het is zover! Het is nu wetenschappelijk bewezen dat biologisch gezonder is!
Een Deens onderzoek heeft aangetoond dat ratten die biologisch graan te eten kregen een stuk fitter waren dan de ratten die gangbaar graan te eten kregen.Ook is gebleken dat er meer antioxidanten in biologische voeding zitten. Afgelopen maand presenteerde het Louis Bolkinsituut op het Eko Congres het onderzoek naar de "gezondheid" van biologische melk.
Belangrijkste conclusies: Voedsel geproduceerd met de biologische landbouwmethode bevat gemiddeld meer gezondheidsbevorderende stoffen dan voedselproducten uit de reguliere landbouw.Bovendien bevat biologische zuivel meer meervoudig onverzadigde vetzuren (CLA's) die samen met omega-3 en omega-6 vetzuren een gunstige rol lijken te spelen bij de versterking van het immuunsysteem, het voorkomen van astma en allergie en het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Er was nog meer goed nieuws. Het bleek dat de markt voor biologische producten in 2004 met ruim 6 % is gegroeid. Ondanks de prijzenslag en economische recessie heeft de biologische sector zich goed staande weten te houden.

Europese Grondwet

De dierenbeschermingsorganisaties Wakker Dier, Faunabescherming, Bont voor Dieren en Comité Anti Stierengevechten hebben samen de stichting Dierenrechten Europa opgericht om campagne te voeren tegen de Europese grondwet.
De organisaties roepen Nederlandse dierenvrienden op om op 1 juni NEE te stemmen bij het grondwetsreferendum, omdat de grondwet buitengewoon dieronvriendelijk is.
In de eerste plaats is het al een kwalijke zaak dat het respect voor dieren alleen geldt op het gebied van landbouw, visserij, vervoer, de interne markt, onderzoek en technologische ontwikkeling en de ruimte. Dus niet voor gezelschapsdieren, zwerfdieren en in het wild levende dieren.

Verder wordt er in de grondwet nog steeds rekening gehouden met: godsdienstige riten, culturele tradities en regionaal erfgoed. Hierdoor krijgen alle kwalijke praktijken met dieren die verband houden met begrippen als traditie en religie plotseling een grondwettelijke status, waar dierenbeschermingsorganisaties voortaan af moeten blijven!!!!!

Dat betekent dat kwalijke praktijken zoals stierenvechten, kievitseieren rapen, dansende beren, hanengevechten, drijfjacht en foie-gras tot in lengte van jaren door de grondwet beschermd worden!

De oprichters van de Stichting Dierenrechten Europa hebben al veel steunbetuigingen gekregen van andere organisaties en verwachten dat er een breed front van dierenbeschermers tegen de EU-grondwet kan worden gevormd.

Geen open dagen

Ja, u leest het goed, dit jaar voor de Zonnehorst geen open dagen in juni.
Maar er komt wel iets anders voor in de plaats, want……. De Zonnehorst bestaat 25 jaar!
Dit prachtige feit willen we met u vieren aan het einde van de zomervakantie en wel op 3 september.

Dus houdt die dag vrij!!! We verklappen het programma nog niet, maar de feestcommissie is al druk doende er iets moois van te maken.
Wel is er de mogelijkheid zelf iets in te brengen in de vorm van muziek, of met iets heel moois dat u te verkopen hebt. We komen er nog op terug!

Een fijne lente toegewenst!

Met vriendelijke groet: Henk en Hillie.
Pijl omhoog
Powered by webXpress