" /> Nieuwsbrief herfst 2005

Nieuwsbrief herfst 2005

Nieuwsbrief herfst 2005

Tuinperikelen:

Maandagochtend, regen klettert op de daken, het is nog donker en het nodigt niet uit om het land op te gaan. Tijd om even achter de computer te duiken.

Al wekenlang loop ik rond met het gevoel dat het weer eens tijd wordt voor  een verslag over het reilen en zeilen hier. De hele mooie nazomer heeft er voor gezorgd dat we alle   producten, zelfs die we nog risicovol laat hebben geplant, van het land hebben gekregen.

Deze week oogsten we nog de laatste sla  en knolvenkel van de volle grond, en de boerenkool die we ook laat nog hebben geplant groeit nog lekker om in november/december geoogst te kunnen worden. Een flinke nachtvorst moet er dan eerst nog wel komen, voor de goede smaak!!!

Wel een probleem van zolang zacht weer is de explosieve onkruidgroei. Met name het knopkruid groeit maar door en gaat bloeien en zaad vormen, wat voor de komende jaren weer erg vervelend is. De strijd hiertegen is mechanisch nooit te winnen in het najaar. Alleen een nachtvorstje krijgt ze eronder, dus hopelijk zijn de winterweergoden ons binnenkort goed gezind.

Voor ons is  het weer deze zomer erg gunstig geweest, goede temperaturen en op tijd regen betekende goede groei en weinig beregenen. Wel jammer dat de vakantieperiode zo regenachtig was, waardoor er maar weinig kampeerders zijn geweest. Ach, aan alle voordelen hangt ook altijd wel weer een nadeel.

De oogst van de akker is op een wat lage aardappelopbrengst na goed geweest.

Broccoli, spitskool en prei hebben we geregeld in de tas kunnen doen.  De zomergerst was erg mooi en wordt in ons kippenvoer verwerkt door onze voerleverancier Fakkert uit Heino, en de pompoenen hebben geprofiteerd van de heerlijke najaarszon en de familie Cramer heeft ze met liefde geoogst.

In de kas hebben de komkommers weer plaats gemaakt voor veldsla, winterpostelein en rucola, na een ruime compostgift. Door de vele zonuren groeien deze zo hard dat de eerste oogst al achter de rug is. Te veel voor alleen eigen tassen kan ik er een collega blij mee maken.

In de folietunnel plukken we nog steeds cherrytomaatjes en konden we tijdens de ophokplicht periode onze kippen een overdekte uitloop aanbieden ( foto op de site.

Sinds 1 september is Tom Siddle hier als medewerker aan de slag. Vanuit Wageningen waar hij nog woont komt hij elke woensdag deze kant op om vooral mee te helpen met onze tassen: oogsten, inpakken en rondbrengen op donderdag. De samenwerking is erg prettig en biedt misschien een goede basis voor de komende jaren.

De tuin gaat zijn winterrust tegemoet en wij kunnen de komende maanden naast onze eigen rust, uitgestelde klussen aanpakken, en alvast het komende teeltjaar overdenken. Zoals elk jaar kom je tijdens het seizoen altijd weer dingen tegen die anders en beter kunnen. Beschikbare werkuren, afzetmogelijkheden, wensen voor verandering spelen hierbij een grote rol en maken dat dit een boeiend  vak blijft.

Tot de volgende keer,

Henk.


Ons Jubileumfeest:

Behalve de foto’s die op onze site staan, hebben  we er nog niet veel over verteld. Mede door het prachtige weer ( mooiste weekeinde van het hele jaar) hebben we een geweldig feest gehad. Veel mensen uit de regio hebben we s’ochtends mogen verwelkomen en de proeverij, de kraampjes en de exposities  werden enthousiast bezocht en het bedrijf werd uitgebreid bewandeld. De verhalenvertelster had ook over gebrek aan publiek niet te klagen en heeft heel wat kookpotten met “steensoep” gebrouwen.

De workshops in de middag, heerlijk onder de bomen of in de zon, waren fantastisch en voor herhaling vatbaar. Op open dagen in de toekomst kunnen en zullen we deze opzet zo weer uit de kast trekken.

Met veel dank aan onze feestcommissie, die er voor heeft gezorgd dat alles heel gladjes en ongedwongen verliep. Het is zo mooi om te ervaren dat er zoveel talentvolle mensen in onze nabijheid verkeren.

Afgelopen weekeinde zijn we hiervoor met z’n allen wezen eten bij de Molenmeester, waar we hebben genoten van een heerlijk etentje. In hun 3 gangenmenu met deels onze eigen groenten waren de smaaksensaties niet van de lucht!!!!!

We willen de gulle gevers die op wat voor manier ons feest gesteund hebben en daardoor ons, nogmaals hartelijk bedanken, en we zijn heel blij met het mooie en duidelijke bord aan de weg en aan de flowforms wordt gewerkt!


De kippen:

Na een moeilijke periode van niet naar buiten mogen en spoelwormen zijn ze nu weer gezond en levendig. Elke middag scharrelen ze weer lekker buiten en ze zitten mooi in de veren en leggen bijna dagelijks hun eitje, die voor het grootste deel in onze tassen en naar Haiko in Zwolle gaan.

Af en toe verkopen we een partij aan Wim Vredevoogd in Drempt die als pakstation fungeert voor de biologische markt.

Ons eigen adoptieplan staat helaas  op een laag pitje. We merken dat als je dit echt goed wilt doen, je er meer tijd en energie in moet steken. Momenteel lukt dat niet en mensen die eitjes via de tas van ons betrekken, of kopen bij Haiko dragen ook bij in de zorg voor onze dieren.

Via Biologica, die daar beter op ingesteld zijn, kunt u adopteren en misschien is het dan ook wel een kip van ons!!!!

De dreiging van de vogelpest komt helaas elke dag weer dichterbij, en het ophokken komt weer in zicht, gelukkig kunnen onze kippen dan weer in de tunnel lopen en hebben ze toch een behoorlijke ruime uitloop.


Mededelingen

Laatst was er een Heksenfeest van het IVN, bij de Nooterhof in Zwolle, daar was veel leuks te beleven, en daar stond ook een stand  van Milieuvriendelijk wonen in Stadshagen, volgend jaar wordt met de bouw begonnen, het wordt een soort Centraal Wonen net als in de Aa-landen.

Omdat we in Stadshagen nu nog geen afhaaladres hebben leek het ons leuk om onze tassen daar neer te zetten, en dat leek hun ook een heel goed plan!

Ook hebben we een nieuw afhaaladres in Kampen bij de Ekoshop, dat gaat ook heel voorspoedig, dus er zit gelukkig nog steeds wel groei in.

Soms zit er geen briefje in de tas, horen wij wel eens, binnenkort zetten we de briefjes ook op de site, dan kunt u alsnog kijken wat er voor vreemde kool o.i.d. in de tas zit. ( Nieuws, Nieuws van de week)

Voor de mensen die nieuw bij ons zijn: de oude tassen willen wij graag terug mits ze heel zijn, kapotte tassen graag bij het oud papier, (of er oude kranten indoen) en graag in de vouw getrokken en glad gestreken naar ons retour. B.v.d .

We kregen pas geleden deze folder in handen en ze zei, dat ze tot haar verbazing veel jonge mensen  kreeg, dat hoor je niet zoveel, dus melden we dit aan u.
ISIS: Praktijk voor hedendaagse Psychosociale therapie. Praktijk voor psychosociale en emotionele problematiek. Deze therapie is geschikt voor jongeren, volwassenen en ouderen.

De praktijk is 5 dagen per week geopend eventueel ook s ‘avonds. Voor meer informatie kunt u de uitgebreide folder aanvragen telefonisch.

Adres: Woestendijk 6, 7738PL Witharen. Tel 0523-658287.e-mail:praktijkisis@daxis.nl

Jouw eigenwijsheid is de kracht tot verandering.


WIJN

2 oktober was er een open dag van de Nederlandse wijnboeren en vlakbij ons tussen Yhorst en Balkbrug is zelfs een Biologische wijnboerderij: De Reestlandhoeve, we hebben daar gestaan met een kraampje en het was erg gezellig, je kon daar ook een rosé en een witte wijn proeven, die smaakten prima, de produktie is nog niet zo groot, maar als het op gang komt, gaan wij de wijn wellicht ook verkopen in ons winkeltje, dat is toch een mooi streekproduct nietwaar?

Dit was het weer voor deze keer, zijn er mensen die graag iets in onze volgende nieuwsbrief willen zetten: een goede tip of een briljant recept of een goede avond, meld het ons.

Punthorst, oktober

Colofon:
De Zonnehorst V.O.F
Henk en Hillie Bunskoek
Evenboersweg 28
7715PH Punthorst
Tel :0529-483463
Fax: 0529-481005
www.zonnehorst.nl
e-mail info@zonnehorst.nl

Pijl omhoog

Powered by webXpress