" /> Nieuwsbrief april 2006

Nieuwsbrief april 2006

Nieuwsbrief april 2006

April 2006, Punthorst

Tuinperikelen

Tussen de rare weersomstandigheden door hebben we toch kunnen mesten en ploegen, zodat het land er nu vol verwachting bij ligt. De zomertarwe die we dit jaar verbouwen voor kippenvoer en stro is gezaaid door de loonwerker en de eerste plantbedden heb ik gereden met de trekker.

Donderdag  30 maart: Even de tuin over. Alle pakketten ( kleine 300 stuks) zijn weer gemaakt en zijn onderweg naar de afhaaladressen, wat altijd weer een prettig gevoel oplevert.

Nu, na de veel te lange en koude “nawinter” wordt het tijd om meer aan de slag te gaan buiten. Bij de kas staat het eerste plantgoed voor de volle grond te wachten tot we het land op kunnen met de plantmachine. Zomerprei, broccoli, spitskool, bietjes, slasoorten en andijvie. Alle regen van de afgelopen dagen heeft er voor gezorgd dat ik het met de trekker nog niet aandurf en dat we tot nu toe alleen nog maar met de hand hebben gezaaid en geplant: Tuinbonen, peulen, kapucijners, lente-uitjes, aardbeien, spinazie en raapsteeltjes.

Gelukkig, gelukkig hebben we de kas nog!! Waar de uitjes, knoflook, rucola, spinazie, raapstelen, bietjes, sla en bospeentjes er prachtig bij liggen en we ons in ieder geval met het schoon houden hiervan niet hoeven  te vervelen!!  In week 14/15 denken we de eerste spinazie te oogsten voor de winkel.

In de tunnel hebben we aardbeien geplant voor de vroege pluk en die beginnen al mooi te groeien. Toch hebben we ook hier warmte en echt voorjaar nodig!!!!!

Zondag 2 april: Soppend door de plassen loop ik tussen de buien door met Akhira, onze hond het land over. Wel een prachtig gezicht die zwarte lap grond, waar hier en daar al plantjes bovenuit komen,  en de rijen palen, die we vroeger dan ooit al hebben gezet voor de peulvruchten.

Voor morgen ziet het er nog niet veelbelovend uit, maar hopelijk wordt het de komende dagen wat droger om verder te kunnen. Vanaf nu komen er elke 14 dagen planten van onze plantenkweker, en moeten we wel een beetje door kunnen gaan. Best wel spannend met dit weer dus, maar elk jaar is het nog goed gekomen, dat zal nu ook gebeuren!!!

Woensdag 5 april: Na een erg koude nacht, vandaag toch geplant: Broccoli, spitskool, knolvenkel en bieten, mede dankzij de snuffel-stagiaires van Warmonderhof en Kraaybeekerhof. Fantastisch om een tijdje zoveel handen beschikbaar te hebben!!!!! En het is nog erg gezellig ook. Weersvooruitzichten zijn gunstig de komende week en vol vertrouwen gaan we de zomer tegemoet.

De afgelopen maanden hebben we veel opgeruimd op het erf en in de schuren, en zijn we begonnen met het aanleggen en verbeteren van de sanitaire voorzieningen op de plaats waar we voorheen witlof trokken. Over een week of  4 hopen we dit klaar te hebben zodat we (kampeer)- gasten wat meer te bieden hebben vanaf dit seizoen.                             

Hartelijke groet, Henk.


De Kippen.

Het gedoe rond de vogelpest heeft ons wel aardig beziggehouden de afgelopen winter: ophokken, niet ophokken, wel of niet enten, wat zijn de consequenties en hoe willen we hier mee verder.

Ons koppel nu heeft het goed gedaan het afgelopen jaar, rustig, een mooie productie en ondanks wat pikkerij tijdens het ophokken en wat gezondheid problemen door wormen zijn we hier niet ontevreden over.

Toch  ruimen we deze dieren  de komende 6 weken op, om zo weer plaats te maken voor een nieuw koppel van 250 dieren, witte kippen met bruine eieren dit keer, sterk en rustig en speciaal gefokt voor de biologische kippenhouderij. Begin juni komen ze en dan is hopelijk de ophokplicht voorbij en kunnen ze lekker weer buiten scharrelen.


Vitaal water.

Sinds enkele maanden gaat al ons water door een vitalisator die we in de hoofdwaterleiding hebben laten zetten. Deze zorgt er voor dat het leidingwater energetisch opgeladen wordt en hierdoor nieuwe levenskracht krijgt.  Enigszins sceptisch zijn we hierin gestapt, maar nu na deze proefperiode hebben we besloten om hier mee verder te gaan, omdat we zien en ervaren dat het werkt!

Puur bronwater stroomt er nu uit onze kranen, koel en tintelend en we zijn er van overtuigd dat het gebruik hiervan in ons hele bedrijf ook de kwaliteit van onze producten nog verder zal verbeteren.
Slow Food Zwolle:

Komende zondag 9 april staan wij in samenwerking met Haiko Natuurlijk op een Slow Food beurs in de Proosdij, Bethlehemskerkplein 35.  Komt allen kijken, proeven, ruiken en genieten van de smaken van Zwolle en omgeving.

Naast ons gewone assortiment groenten, telen we her en der op de Zonnehorst ook wat bijzondere dingen en we vinden het leuk om af en toe eens wat te proberen.

De aparte tomaatjes vorig jaar waren een succes en nu hebben we in de kas verscheidene vroege voorjaarsgewasjes staan, zoals Brave Hendrik, 7 jaars spinazie, Bieten blad (Bull’s Blood), muur, wilde rucola etc etc.

Van 13.00- 17.00 u bent u welkom en op www.slowfoodzwolle.nl kunt u hier meer over lezen.


Open dagen

Dit jaar zijn de landelijke open dagen van de Biologische –(Dynamische) landbouw op 17 en 18 juni, wij doen daar ook aan mee op beide dagen.

Er zijn gastkramen en er is vuur en rondwandelingen en lekker eten en  muziek en natuurlijk mooi weer! Maar daar hoort u nog wel meer over de komende tijd.

Voor de nieuwkomers: de tassen kunt u weer inleveren bij uw afhaaladres(het mag, het moet niet), mits ze netjes in de vouw getrokken zijn en heel zijn, als de hengsels stuk zijn, kunt u ze bij het oud papier doen.

Spreuk:

Je moet je er nooit voor schamen om toe te geven, dat je ongelijk had, het is slechts een manier om iemand te vertellen, dat je vandaag een wijzer mens bent dan je gisteren was.


De Zonnehorst V.O.F - Evenboersweg 28, 7715PH  Punthorst

Henk en Hillie Bunskoek

Tel:0529-483463 Fax:481005 – site: www.zonnehorst .nl - Email : info@zonnehorst.nl

Pijl omhoog
Powered by webXpress