" /> Voorjaarsnieuws 2006

Voorjaarsnieuws 2006

Voorjaarsnieuws 2006

Punthorst.

Vrijdag 12 mei: Na een week vol bijzondere activiteiten, veel wind en veel beregenen op de tuin, wordt het vandaag inspringen in de winkel. Hanneke is nog ziek, met Jannie zijn we toch niet verder in zee gegaan en Hillie gaat om 17.00 u naar haar werk op de dokterspost. We zoeken weer een vaste kracht voor enige dagdelen in onze winkel, het liefst iemand die met ons deze activiteit verder uit wil bouwen de komende jaren.

Afgelopen maandag heeft de burgervader van Staphorst, Alsema, het MOP project geopend hier op het bedrijf. Een jaarlijks terugkerend Milieu Ontmoetings Programma, waarbij schoolklassen kennis maken met bedrijven die op milieugebied wat doen. Altijd leuk om met een groep kinderen al proevend en geuren opsnuivend door de kas en over de tuin te gaan.

Dinsdag en woensdagmiddag hebben we 2 groepen koks in opleiding rond geleid, geïnteresseerde mensen uit het hele land die het erg leuk vonden om te zien waar producten vandaan komen, en hoe ze groeien. Leuk om te doen maar het vraagt ook wel weer veel tijd, maar we doen het niet meer gratis.

Zaterdag 13 mei: Terugkijkend op de week verwonder ik me altijd weer dat het noodzakelijke werk op de tuin toch altijd weer gedaan is, zelfs in deze drukke periode, waarin gezaaid, geplant, geschoffeld maar ook al geoogst moet worden. Steeds als ik het gevoel krijg; nu wordt het echt teveel, komt er hulp middels een stagiaire, een paar nieuwe vakantiehulpen, een vrijwilliger voor een paar dagen of 1 van onze kinderen die even helpt op de plantmachine. We kunnen zelfs vanmiddag weg voor ons maandelijkse Pieterpad weekeinde: op naar Zuidlaren om vandaag en morgen 2 etappes te lopen naar Schoonlo, met een overnachting in Rolde.

Maandag 15 mei: Om 6 uur weer buiten, nog steeds droog weer, en eerst eens de tuin over voor wat er te doen staat deze week. Alles ligt er mooi bij, in de kas stralen de bieten, de rucola en de pas geplante komkommers en tomaten vitaliteit uit en op de tuin staan de slasoorten er fris bij, de eerste aanplant klaar om geoogst te worden. De ochtendzon over de gewassen geeft een prachtige sfeer, een goed begin van de week.

Vandaag wel veel te doen, maar gelukkig hulp van 3 vakantie werkers, die voordat ze examen moeten doen nog wat dagen lekker bezig willen zijn en wat willen verdienen natuurlijk.

De aardbeien liggen nu, aan het eind van de middag, in het stro, en alles wat er aan planten nog naast de kas stond: knolselderij, venkel, bieten en de 14 daagse sla en andijvie partij zit er in.

De vorige week gezaaide boontjes en zonnebloemen komen al op, en zo langzamerhand staat de hele tuin en akker vol. Als het nu even meezit valt er dezer dagen nog een lekker buitje zodat ik niet voor de derde keer met de beregening over het land hoef te slepen!!!!!!

De komende tijd is het zaak het onkruid enigszins de baas te blijven. Tot nu toe hebben we de slag aardig gewonnen en zijn we bij, ook mede dankzij het mooie weer en steeds op tijd met de schoffel (trekker) er door.

Naast het tuinwerk zijn we tussendoor met onze nieuwe sanitaire voorzieningen bezig in de schuur. Waar we tot vorig jaar witlof trokken hebben we een prachtige douche- en toiletruimte gebouwd, voor vakantiegasten, maar ook prima geschikt voor schoolklassen of groepen die hier kampeer/werkweek willen houden.

Dit wordt wel door vakmensen gedaan, maar toch moeten we hier geregeld bij zijn, assisteren en/of beslissingen over nemen.

Voor Pinksteren zal het klaar zijn en ik geloof dat Hillie jullie een leuk aanbod wil doen om het eens te bekijken en uit te proberen.

Een paar regendruppels zijn er zojuist gevallen, maar ook gelijk weer verdampt geloof ik. Misschien vannacht meer????

Tot de volgende keer.

Henk

 
Nieuwe douches!

Het was een hele verbouwing, maar dan heb je ook wat!

Om de nieuwe douches (met gevitaliseerd water!) en w.s eens goed uit te proberen nodigen we jullie uit om te komen kamperen op ons leuke veldje.

Misschien is het weekend van Pinksteren een goed idee.

Ook zijn er via ons fietsen te huur, die op het bedrijf worden gebracht en gehaald!

De staatsbossen zijn vlakbij met een mooi belevingspad voor kinderen en natuurlijk de Zwarte Dennen met de mooie zwemvijver en geheel gratis.

De tent neerzetten kost ˆ 3,- per nacht en dat is ook de prijs voor volwassenen p.p.p.n.

Kinderen tot 15 jaar mogen met Pinksteren voor 1 ,- slapen.

De douches kosten ˆ 0,50 per keer.

Ook is er nog een trekkershut beschikbaar met Pinksteren, maar die kan ik maar 1 keer weggeven.

Voor 4 personen ˆ 30,- per nacht en voor 2 personen ˆ 25,- per nacht.

Er mag midden op het kampeerveldje een vuurtje gestookt worden in een grote vuurkorf, hout is aanwezig in de buurt.

Onze boerderijwinkel is voor kampeergasten altijd open !!!

Jullie zijn natuurlijk ook op andere dagen welkom om te kamperen en als jullie een groentetas hebben geld dit aanbod ook !

Ook voor een familiereunie of een feestje is dit heel geschikt, maar dat moeten we dan wel ruim van te voren weten , dan kunnen we het veldje vrij houden .

Vrijdag 23 en zaterdag 24 juni, is de camping niet beschikbaar i.v.m een Biodanza dag.

We kijken er naar uit om jullie te ontmoeten!


Landbouw en zorg.

Wat sommigen van jullie misschien nog niet weten is , dat wij ook zorgvragers ontvangen op ons bedrijf.

Momenteel komt er 1 dag in de week een verstandelijk beperkte man bij ons, maar er is ruimte in ons hart en op ons bedrijf voor meer mensen.

Mensen kunnen bij ons komen met b.v. een persoonsgebonden budget.

Wij zijn geen therapeuten, maar ik , Hillie, heb wel een medische achtergrond, maar het werken op de tuin met de aarde en de gewassen werkt al therapeutisch genoeg, denken wij.

Kijkt u eens op www.landbouwenzorg.nl, daar staan wij ook op.

Weet u misschien iemand in uw omgeving of op uw werk, die daarvoor in aanmerking zou kunnen komen, neem dan contact met ons op voor overleg.

Mensen met een psychische achtergrond,of met een verslavings achtergrond, die weer wat arbeidsritme op willen doen zijn ook welkom.

De open dagen

De open dagen zijn dit jaar op 17 en 18 juni, we doen beide dagen mee dit jaar.

Er zijn wat gastkramen en u kunt rondkijken over ons bedrijf en een lekker een biologisch broodje eten,en een goed wijntje of biertje drinken!

Wat precies het programma gaat worden, komt nog op het blaadje te staan.

We zoeken nog wel wat mensen die muziek willen en kunnen maken!


De Tassen

We zijn bezig met andere sterkere papieren tassen, waarvan de hengsels wat beter zijn bevestigd, het nadeel is dat ze een bodem hebben waardoor ze meer ruimte innemen en lastiger op te vouwen zijn bij hergebruik, maar ze zijn misschien wel vaker her te gebruiken en dat zou mooi zijn, want ze zijn ook wel aardig wat duurder. Zo zie je maar weer: Elluk voordeel hep ze nadeel!

Wilt u graag een keer wat in de nieuwsbrief kwijt aan andere groentetasgebruikers, laat het ons dan weten !
Tot Slot

We hebben net de kippen laten slachten bij een bedrijf in Friesland, deze zijn met velletje keurig verpakt en diepgevroren te koop vanaf volgende week woensdag: Aanbieding: 5 kippen voor ˆ 15,- en 10 kippen voor ˆ 25 ,- ook kippen zonder velletje te verkrijgen, dezelfde prijs. Per stuk kosten ze ˆ 4,-

Alleen aan het bedrijf af te halen op woensdag en vrijdag en evt. op afspraak.


Liefde is eeuwig- het uiterlijk verandert misschien, maar de essentie niet.

Liefde maakt je kalmer over vele dingen en op die manier,

ben je beter geschikt om je werk te doen.

Vincent van GoghColofon:
Henk en Hillie Bunskoek
De Zonnehorst v.o.f
Evenboersweg 28     
7715PH Punthorst

Tel: 0529-483463
Fax: 0529-481005
E-mail: info@zonnehorst.nl

Site : www.zonnehorst.nl

Postbanknr :4968939
Pijl omhoog
Powered by webXpress