" /> Nieuwsbrief september 2006

Nieuwsbrief september 2006

Nieuwsbrief september 2006


De wandelvakantie langs de kust van Cornwal en Devon in Zuidwest-Engeland heeft ons erg goed gedaan en met frisse moed zijn weer aan de slag gegaan. Floris, Viola, Aad en Hanneke hebben de boel hier prima draaiende gehouden. Onze volgende vakantie is al weer gepland, HA, HA………..

Ook hebben we nieuwe ideeën en plannen bedacht om de Zonnehorst  een duurzame toekomst tegemoet te laten gaan. Hierover later meer.

Tuinperikelen:

Het prachtige nazomerweer zorgt er voor dat onze “landerijen”er goed bij liggen, op de akker rijpen de pompoenen, het graan is van het land, zo”n 3 ton tarwe voor ons kippenvoer: niet slecht na zo, n hete droge periode voor de oogst, en de grond wordt bewerkt ter voorbereiding op volgend jaar. De aardappelen die eigenlijk voor een groot gedeelte mislukt zijn door grote onkruiddruk en coloradokevers, zitten nog in de grond maar worden de komende week gerooid. We zullen zien wat er nog uit komt. We hebben niet een enorm groot veld pompoenen, en een deel is al geoogst en verkocht, meer er ligt nog wel een paar ton. Wie wil er nog een dagje helpen snijden en rapen??????

Op de tuin oogsten we de komende weken nog veel sla voor Odin Estafette en groeit de boerenkool als boerenkool, dus wat te hard, dus. Dit jaar hebben we 5000 planten gezet om vaker de tassen hiermee te vullen de komende winter. Vorige winter was dit wel erg beperkt. We zijn nog zoekende naar een goede snijderij in de buurt, want met ons machientje is het steeds een tijdrovende klus.

Verder hebben we nog mooie knolselderij en rode bieten staan, knolvenkel en ook nog veel peterselie voor wekelijkse levering aan Odin. De rand zonnebloemen langs het pad raakt uitgebloeid maar is nog een mooi gezicht en trekt veel vogels.

Na de regenperiode hebben de aardbeien voor huisverkoop zich weer aardig hersteld, zodat we wekelijks nog een paar kilo kunnen plukken.

De leeg-geoogste stukken proberen we de komende tijd nog met een groenbemester in te zaaien: winterrogge kan nog net deze maand, voor weer een goede basis in het voorjaar.

Zojuist zijn de eerste planten voor in de kas door Jongerius plantenkwekerij gebracht: veldsla, winterpostelein, rucola en selderij. De grond ligt er klaar voor, met mooie compost erop. Nu nog plantklaar maken en een aantal uurtjes op de knieën, maar het is er overdag nog wel erg warm, dus niet ideaal.

Geregeld hebben er dit seizoen stagiaires meegedraaid, van de BD scholingscursus en de Natuurvoedingsconsulentencursus op Kraaybeekerhof, en van de Warmonderhof in Dronten. Ook hebben we 4 weken Arno uit Frankrijk hier gehad, voor een stage van een landbouwopleiding in Rennes. Dit zijn leuke contacten en ook voor onszelf erg leerzame periodes, met als prettige bijkomstigheid dat we het werk goed hebben kunnen bijhouden.

Sinds 1 augustus werkt Viola hier voor in eerste instantie 2 dagen per week in de winkel. Daar werd en wordt het steeds drukker en het is nu erg prettig om daar een vaste kracht te hebben. Ze is afgestudeerd Warmonderhoffer en we zijn erg blij met haar.

Op de tuin hebben we deze zomer erg veel gehad aan Aad, een vrijwilliger met een passie voor onkruid opruimen, geweldig!!!!

Ook Ben komt nog altijd elke dinsdag voor veeg, schoffel- en opruimklusjes. Erg waardevol en we hebben vaak veel plezier met elkaar.

De week voor onze vakantie is Jac Hielema hier een aantal dagen wezen filmen voor opnames van zo”n beetje alle onderdelen van de Zonnehorst. De bedoeling is dat er een aantal webclipjes van gemaakt worden voor onze site en misschien ook nog een presentatiefilmpje. De eerste resultaten zullen worden vertoond als voorfilmpje a.s.donderdagavond (vanavond dus!!) van de Film over Farmer John in de Vrije School Zwolle. Voor ons dan ook het eerste wat we er van zullen zien.

Hartelijke groet van de tuin en tot de volgende keer,

Henk.


De groentetassen:

Na de gebruikelijke jaarlijkse vakantieperiode dip, waarin we altijd zo’n 40% minder tassen hebben, is het weer meteen na onze eigen vakantie flink aangetrokken, met  wekelijks een aantal nieuwe aanmeldingen. We zitten nu op ongeveer 240 stuks en 50 fruittassen. We ontvangen geregeld erg leuke mailtjes  over de inhoud , de kwaliteit , de versheid of de briefjes met de spreuk erop. Hartelijk dank hiervoor; dit geeft ons elke keer weer een warm gevoel en motiveert  heel erg om het nog beter te doen.

We hopen op korte termijn dan toch ook in Stadshagen  een afhaalpunt te hebben, zodat we daar ook verder kunnen bouwen aan onze regionale afzet.

Andere Activiteiten: Wilt u weten wat er in de groentetas zit op donderdagmorgen of woensdagavond(vrij laat). Op onze website staat  de inhoud van de tas.www.zonnehorst.nl, dan enter, dan nieuws en dan nieuws van de week!


Toekomstplannen:

Zoals ik hiervoor al even noemde, wisten we niet zo goed meer wat we met onze akker aan moesten. Intensief groente telen daar is lastig, vooral door de onkruiddruk en de hoge arbeidskosten. Graan kan niet elk jaar en levert ook te weinig op, dus…….wat doen we daarmee?

Het idee van een notenboomgaard werd hierbij geboren en we worden er steeds enthousiaster voor.

Het past heel erg bij onze overtuiging dat we met zijn allen wat minder (varkens)vlees zouden moeten eten en meer granen, noten en soja producten  Net als de wijngaarden, die steeds noordelijker in Europa worden aangelegd met voor ons klimaat geschikte rassen, zijn met wal- en hazelnoten ook goede resultaten te behalen in ons kikkerlandje.

We zijn ons nu hierop aan het oriënteren en het ziet er naar uit dat we het komende jaar hier daadwerkelijk mee aan de slag gaan  Als we daar lopen proberen we al te visualiseren hoe het er uit zal gaan zien in de toekomst….prachtig!!

Hier horen jullie meer van……..             

Hartelijke groeten van Henk en Hillie


Colofon:
V.o.f. de Zonnehorst,
Evenboersweg 28,
7715 PH Punthorst.
Tel: 0529 483463
Fax: 0529-481005
Email: info@zonnehorst.nl
Web : www.zonnehorst.nl
Pijl Omhoog
Powered by webXpress