" /> Nieuwsbrief april 2012

Nieuwsbrief april 2012

Nieuwsbrief                                                                         April 2012

In deze nieuwsbrief:

Tuinperikelen

Nieuwtjes

Stagiaires

Ik geef de pen door..

Tuinperikelen         

Na de zonnige en warme maart, waarin het voorjaar wel erg snel naderde, is het de laatste weken toch allemaal wat gestager gegaan gelukkig. De kas heeft al mooie oogsten raapstelen, rucola, paksoi en spinazie opgeleverd en zelfs de eerste sla hebben we voor de tassen al gesneden. Binnenkort komen de komkommer- en tomatenplanten, dus we hopen dat de nachten wat minder koud gaan worden. De opkweek van de bloemen en bijzondere gewasjes verloopt voorspoedig, zodat het er naar uitziet dat onze pluktuin er straks mooi bij komt te liggen.

 

Volvelds is er de laatste weken ook veel gebeurd: Na het mesten, ploegen en het bedden rijden met de trekker hebben we met z, n allen het koemestpreparaat uitgebracht”, voor een gezonde basis. Het weer zat ook helemaal mee dit voorjaar: op het juiste moment de regen om alle jonge aanplant goed aan te laten slaan. Peulvruchten zijn geplant en gezaaid en de palen met gaas staan inmiddels in lange rijen op het land voor de peulen en de kapucijners om tegen op te groeien. Slasoorten, veel spinazie voor Odin, koolsoorten, bieten, prei en knolvenkel hebben we onder doek gelegd vanwege de soms koude nachten. De bodem warmt daar onder snel op waardoor de groei er goed in zit. Het lijkt er op dat we over een paar weken de eerste spinazie van buiten al kunnen snijden!!!  

                                                                                                       bloementuin

Dit jaar verbouwen we vroege aardappelen ( Frieslanders ), een beetje Raja’s en wat bijzondere soorten. De latere rassen zoals de Agria’s en Biogold halen we bij de collega’s van de uitwisseling, die meer grond hebben en dat daar veel beter kunnen. Ons teeltplan voor dit jaar ziet er overzichtelijk uit dankzij Judith, die alles mooi in een overzicht heeft gezet, zodat we per week helder kunnen aflezen wat er moet gebeuren, hoewel ik daar nog wel even mee moet                     

leren omgaan. Ach, er valt altijd nog veel te leren, nietwaar?

Er is de laatste weken veel overleg gaande met het Waterschap Groot Salland, die hun plannen voor het natuurvriendelijk maken van de Beentjesgraven ( het afwateringskanaal langs ons land ) en het aanleggen van de waterberging van 2 ½ ha nog dit jaar willen afronden. Bij elke stuw zijn inmiddels vistrappen aangelegd.

 

Op onze ideeën over de inrichting en het beheer van die waterberging zijn ze met ons in gesprek gegaan en er zijn hele leuke ontwikkelingen nu gaande. Later zal ik daar wat meer over vertellen. Als het allemaal rond komt wordt de Zonnehorst een oase in het Staphorster agrarische buitengebied!

 

Onze 2 bijenvolkjes hebben de winter goed doorstaan en hebben in maart geweldig gevlogen en stuifmeel gehaald van het Groot Hoefblad en de prachtige bandwilg bij onze vijver zodat de koninginnen goed aan de leg zijn geraakt. Helaas hebben ze het met de kou van de laatste weken weer wat moeilijk gekregen, waardoor ik ze een beetje ben gaan bijvoeren. Als ze na zo’n mooie periode plotseling weken lang niet uit kunnen vliegen kunnen ze voedseltekort krijgen, waardoor hun ontwikkeling vertraagd.

In de bijentuin rondom de stal en verspreid over het land ga ik volop met bijenplanten aan de gang zodat ze het goed naar de zin hebben dit jaar: 2012 het jaar van de Bij.

 

We gaan een mooie zomer tegemoet met nog meer nieuwe ontwikkelingen, maar daar zullen de anderen graag wat over willen vertellen.                                                     Tot later, Henk

Nieuwtjes

Op 12 mei a.s verwachten wij 80 mensen op ons bedrijf, er wordt hier dan de jaarvergadering voor leden van de BD vereniging gehouden, Stichting Grondbeheer en van de Ver. van Natuurvoedingkundigen . Het is een vergadering, maar ook krijgen ze het bedrijf te zien en gaan ze de tuin ook beleven. We gaan de lunch zelf

  Narcis in de bijentuin           verzorgen van onze eigen producten. We hebben een grote tent gehuurd die we tegen de kapschuur aan zetten, want 12 mei …dan kan het nog behoorlijk fris zijn. Het is natuurlijk erg leuk om je bedrijf op deze manier aan mensen te laten zien!

de buurt en dat heeft geleid tot het Stappen met Stip arrangement. Het  is een sportieve wandeling (ca 10km) vanaf de Zonnehorst via het bos naar IJhorst, waar bij café het Vosje een lunch geserveerd wordt “Zomaar een uurtje”en daarna bij Kroko, ook in IJhorst er dan een workshop Staphorster stipwerk te doen is, maar dan op b.v lingerie, zwemkleding of een t -shirt. Je kunt dan met de auto weer teruggebracht naar de Zonnehorst worden om daar te kamperen of in het trekkershuisje of de slaapwagen te blijven overnachten. Ook kun je het arrangement uitbreiden en blijven slapen in IJhorst, bij Sauna het Veentje.  Aanmelden met minimaal 4 personen en twee weken van te voren.

Meer informatie ook over andere arrangementen is te vinden op: www.staphorstiship.nl 

 

Alvast voor in jullie agenda: 19 en 20 mei is er het weekend van Binnenste Buiten,  daar heeft u al een kaartje van ontvangen als het goed is.

23 juni houden wij onze open dag!

Heeft iemand iets moois te laten zien of te verkopen wat een beetje in stijl is van de tuinderij en duurzaamheid , dan ben je van harte welkom om  het te presenteren die dag.

In Zwolle staan wij dit jaar nog 2 keer op de streekmarkt bij de Nooterhof. 10 juni en 2 september. Voor iedereen is er wel wat te beleven, kinderen kunnen lekker met water spelen en volwassenen in het earthship vertoeven.

19 mei is er een streekmarkt in het Reestdal bij de kerk van Oud Avereest waar wij ook staan. Van harte welkom!

 

Gooody Fooods in Zwolle voert vanaf dinsdag 24 april onze groenten- en fruit pakketten. Het vraagt  even wat organisatie in ons weekprogramma omdat het op dinsdag is, maar we willen graag meer mensen van onze pakketten laten genieten. 

 

Stagiaires

Er komt eind april een stagiaire uit Italië van een vrije school voor een maand bij ons stage lopen. Eind mei komen er 2 stagiaires van een vrije school uit Duitsland een maand stage lopen. Dat is fijn want er komen drukke tijden aan wat betreft de tuin.

 

De webwinkel groeit gestaag, er komen elke week nieuwe klanten bij! Het is mooi om te zien dat onze producten onder een steeds groter publiek gewaardeerd worden. Ook zijn we bezig met het verbeteren van onze website zodat deze door ons zelf geactualiseerd kan worden.

 

Schieten- nee dat doe ik niet ‘k wacht tot mij iets te binnen schiet.

                                                                                              T. Hermans

Ik geef de pen door aan: Roosmarijn Van Beelen

 

Tijd voor mij, Roosmarijn, om in de pen te klimmen! Sinds januari loop ik stage op de Zonnehorst. Het einde van de Warmonderhof deeltijdopleiding  is in zicht: in juni hoop ik mijn diploma te ontvangen.

Hier op de Zonnehorst leer ik over de groenteteelt en houd ik mij bezig met de bloementuin en het opkweken van veel bloemsoorten,zodat u deze zomer weer mooie boeketten kunt komen plukken! Maar als ik zo meteen mijn diploma heb, ben ik nog lang niet uitgeleerd.     Ik hoop nog veel ervaring op te doen op bedrijven, ook in het buitenland.

Maar voorlopig is er hier op de Zonnehorst nog genoeg te leren!

 

Tijd om de pen weer door te geven…..

Powered by webXpress