" /> Nieuwsbrief juni 2012

Nieuwsbrief juni 2012

   Nieuwsbrief                                                       Juni 2012

In deze nieuwsbrief:

Tuinperikelen

Open dag

Allerlei

Wandelen vanaf de                               Zonnehorst         

Ik geef de pen door..

Tuinperikelen   Een heel mooi verlopen voorjaar, waarin het tuinwerk steeds op tijd en onder prettige weersomstandigheden gedaan kon worden, heeft geresulteerd in een prachtige volle, en kleurrijke tuin. De koude nachten rond IJsheiligen ( 11 t/m 13 mei ) dreigden wat roet in het eten te gooien, want we hadden alle pompoenen al geplant en ook al boontjes, maar het bleef net rond het vriespunt en alleen een paar plantjes hebben wat schade opgelopen.

Het werd daarna warm en de groei kwam er lekker in. Al snel konden we de afgesproken sla en spinazie leveren aan Odin Estafette en voor de tassen kwamen er ook veel mooie producten beschikbaar, zodat we het momenteel heel druk hebben met oogsten.

Wekelijks zetten we een aantal pallets weg naar de groothandel en kunnen we onze tassen vullen met veel eigen producten, wat we het allermooist vinden.

 

Op de schaarse wat donkere dagen, zijn we veel in de kas en na afgelopen donderdag ( regen, regen! ) ligt die er nu ook weer mooi onderhouden bij. Deze week plukken we onze eerste komkommers  en de tomaten zijn door David uit Canada onderhanden genomen zodat die ook als een speer gaan. Met al die zon 3 weken geleden werd het zo heet onder het glas, dat we snel het dek hebben laten witten, waardoor er nu zelfs bij heet weer nog wel te werken       Kosmos energie toevoegen aan het

is ( nou ja door sommige mensen bij        koemest preparaat door 1 uur te roeren

 35 graden dan!!!! )

 

Momenteel oogsten we bijna dagelijks partijen sla, die prachtig gegroeid is en nog zonder luis, een feest voor het oog en de smaakpapillen. Het natuurlijke evenwicht met natuurlijke vijanden van de plaagbeesten dat hier aan het ontstaan is werkt denk ik.

Ik hoop dat de weersomstandigheden mooi zo gunstig blijven, met afwisselend zon en warmte en geregeld een lekkere bui. Dan kunnen we goed door blijven oogsten en als de afzet dan ook lekker doorloopt hebben we een goed voorjaar en kunnen we misschien een paar weekjes op vakantie eind juli. We gaan er voor                                         en kijken daar naar uit. Tot later Henk                                                                 

 

Uitnodiging !

Op zaterdag 23 juni van 10.00 – 17.00 houden we dit jaar onze open dag!

We gaan dan  met veel plezier de Zonnehorst aan jullie laten zien door middel van rondleidingen en jullie kunnen natuurlijk ook zelf ons mooie “Zonnehorstpad” lopen, dan kom je ook over het hele bedrijf, verder is de boerderijwinkel open en zijn er een aantal gastkramen. Natuurlijk is er ook een restaurantje met terras waar je lekkere dingen kunt proeven en hopelijk een beetje van de zon kunt genieten met een muziekje.We hopen dat er op de open dag veel verse aardbeien zijn, maar dat ligt een beetje aan het weer!  Heel graag tot ziens en . ……. zegt het voort!

Allerlei

Eerst was er Arte en nu Ronja van de opleiding Warmonderhof, maar zij zal zich via “ ik geef de pen”door aan jullie voorstellen. Het is wel intensief, maar ook heel leuk om al die verschillende mensen op het bedrijf te hebben en we spreken alle talen door elkaar heen, wat soms leid tot grappige situaties. En ze vinden het Hollandse eten wel “lekker”.

David en Maggie zijn net weer vertrokken richting Canada ze hebben daar een gastenverblijf van strobalen en verbouwen op kleine schaal groenten voor hun eigen regio en waren erg geïnteresseerd in het Earthship op de Nooterhof in Zwolle en vandaag zijn ze ook nog in Olst wezen kijken naar huizen die in een soort aarden wal worden gebouwd, ook wou hij nog de sluizen van de Afsluitdijk bekijken en naar de geboorteplaats van de voorganger van de Mennonieten in Friesland en dat allemaal in 1 dag! Voor wie geïnteresseerd is naar hun bedrijf kijk op www.roomtogrow.info in Manitoba, Canada. We zullen zien wie er de komende weken weer op ons pad komen. Ook op de camping staan vaak mensen waar je hele leuke gesprekken mee hebt. Het loopt nog niet storm op de camping, en het is er nu zo mooi, de mensen die er gestaan hebben, vonden het heerlijk, vuurtje maken in de vuurkorf, en lekker “chillen’. Met de kinderen in het bos het Belevingspad lopen en als het echt warm is lekker spelen in het water van de Staphorsterdennen. Ruby de hond wordt altijd door de

kinderen  heerlijk geknuffeld en de varkentjes krijgen ook steeds wat toegeworpen. De mensen vinden het heel fijn dat er een winkel op het bedrijf is en elke dag open voor campinggasten.

Ach eigenlijk heeft een mens niet veel nodig op vakantie, maar een beetje mooi weer is natuurlijk wel prettig. Dus komt gerust eens een weekendje de tent op zetten, vouwwagen mag ook of een klein campertje.

 

Wandelen vanaf de Zonnehorst Het Avonturenpad Zonnehorst is goedgekeurd door de mensen van Ontrack. Het is 17 km lang en begint en eindigt op de Zonnehorst waar u ook de auto kunt parkeren.

De wandeling gaat vooral door de bossen van Staphorst, maar ook een gedeelte langs de Beentjesgraven waar een nieuw wandelpad is gekomen en natuuroevers zijn gemaakt. Het ziet er nu allemaal nog wat kaal uit, maar dat gaat helemaal mooi worden.

Kijk op www.ontrack.nl

 

Afgelopen zondag stond De Zonnehorst weer op de streekmarkt op de Nooterhof in Zwolle. Dit jaar is het voor de tweede keer dat we er staan en dat is ook te merken omdat de bezoekers nu beter weten wat ze kunnen verwachten. 2 September staan we er weer en dat is dan weer de laatste keer voor dit jaar. Met de boerderij- en de webwinkel gaat het steeds beter, meer mensen bezoeken ons, daar zijn we heel blij mee!

12 mei was De Zonnehorst gastheer voor de jaarvergaderingen van de BD- vereniging, BD grondbeheer en de natuurvoedingskundige. Het was een zeer geslaagde dag met interessante ontmoetingen en heerlijk eten (zie foto)!

Wat is overgave of zielenrust? Dit.

Hattie Webb, achtergrondzangeres in de band van de zanger/dichter Leonard Cohen, vertelt hoe ze een keer met de hele band in het vliegtuig zat, op weg naar een optreden. Het vliegtuig belandde in een luchtzak en iedereen was bang. Ïk hield mijn drankje stevig vast en zag mijn leven aan mij voorbijtrekken, tot ik naar Leonard keek. Hij zat daar volkomen kalm, en hij zei tegen me:”Maak je geen zorgen schat, er kan je niets gebeuren. Het gaat zoals het gaat”.

Ik geef de pen door aan: Ronja  

Hallo!

Mijn naam is Ronja, en ik loop stage op De Zonnehorst. Dit doe ik vier weken, en inmiddels heb ik er al één op zitten. Ik zit in het eerste jaar van de Warmonderhof-opleiding BD-landbouw, en tot nu toe was alles wel zo leuk dat ik er mee door ga! Als het aan mij ligt houd ik mijn opleiding vol tot aan het einde van het vierde jaar. dan heb ik de theorie aangeboden gekregen om een eigen bedrijf op te zetten, dit ook gedaan met het eindwerkstuk, goed om me heen leren kijken (met dank aan vakken als fenomenologie en plantkunde), snap ik waarschijnlijk meer van de zogenoemde ‘samenhang tussen plant, dier en mens’, en nu al snap ik enigszins hoe ik dieren en planten kan verzorgen; en zelfs hoe ze groeien! Maar ja, dan zijn er nog die levenskrachten…

Hartstikke interessant, al deze onderwerpen. En ook nuttig; zelfs als ik geen boerin wordt.

 

Eigenlijk weet ik dus nog niet wat ik met de opleiding wil. Ik droom veel; over geslaagde moestuinprojecten in grote steden en agrarische hulp in ontwikkelingsgebieden/derdewereldlanden, en over het eventueel overnemen van het ouderlijk bedrijf. Maar dat laatste zie ik nog niet zo snel gebeuren. Van huis uit kom ik van een gangbaar pluimveebedrijf, sommige mensen noemen ons pluimvee ‘plofkippen’. Ik word er in de ‘BD-wereld’ nog wel eens raar op aangekeken; dat levert wel leuke momenten op. Er valt een hoop over te discussiëren!

 

Nu ik hier op De Zonnehorst ben vind ik het werken met planten toch wel erg leuk. Het is heerlijk om voor dag en dauw op te staan en bij zonsopgang sla te snijden of met een kruiwagen het land in te rijden om rode bieten te oogsten. Lekker praktisch werken met mijn handen. Het veld is divers en goed te behappen; maar veel werk! Dat had ik niet verwacht voor ik hier kwam.

Nu ben ik van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag in de weer met diverse klussen, maar stap ik ’s avonds dan ook zeer voldaan mijn logeerbed in.

 

Tijdens deze stage maar even niet te veel plannen maken, maar gewoon werken. Want een Wijze heeft ooit gezegd: ‘al doende leert men’.

Powered by webXpress