" /> nieuwsbrief december 2012

nieuwsbrief december 2012

Tuinperikelen                                                                    Punthorst 09-12-2012

Vandaag een wat druilerige dag en de tuin ligt er wat triestig bij. Ondanks de regen hielp Ruby me er vanochtend wel aan herinneren dat het zijn (zondag)ochtend was!: Tijd voor de mooie wandeling in het losloopgebied van het Staphorsterbos.

Het najaar is heel mooi verlopen, met veel droog weer en goede temperaturen, waardoor de prei, de boerenkool en de spruiten nog lekker konden groeien en het oogsten onder goede omstandigheden en vaak in het zonnetje konden plaatsvinden. Ook de knolselderij, die helaas niet al te dik is geworden hebben we mooi van het land gekregen.

Na de mooie dag van het Toekomst Zaaien, hebben we het land winterklaar gemaakt, door de lege percelen met Winterrogge als groenbemester in te zaaien.

De kleine tuin vlak achter de kas hebben we met grond van het perceel dat het waterschap heeft afgegraven voor de waterberging opgehoogd, om een wat drogere bodem  te krijgen. We kunnen nu onze plannen voor een mooie “Belevingstuin’ uitvoeren, d.w.z. eerst de percelen uitzetten en bedden aanleggen, om er in het voorjaar volgens teeltschema verschillende gewassen te gaan verbouwen: o.a. groene asperges, bonensoorten, aardappelsoorten, aardbeien en diverse andere gewasjes waar vraag naar is. Geen grote hoeveelheden, maar voor onze directe afzet in de winkel en evt. de tassen net heel mooi. Mocht iemand nog een lumineus idee hebben voor een lekkere groente, meldt het. Misschien kunnen we dat inpassen.

Bij goed weer de komende weken, gaan we bouwen aan een werktuigenloods achter de kas, naast de compostplaats. De (inmiddels ook vrij nieuwe!! )machines en werktuigen kunnen we dan eindelijk droog  wegzetten. Van een lokale bouwer hebben we een heel mooi aanbod gekregen voor prefab-bouw, geplaatst en wel. 

Uit de kas hebben we de afgelopen weken volop Winterpostelein, Veldsla en Rucola gesneden en er staat nog een heel mooi bed met Wipo en Veldsla voor de laatste tas van het jaar in Week 51!

Als het daarna dan niet al te koud wordt gaan we de bedden weer zaaiklaar maken voor die altijd weer lekker voorjaarsteelten: lente-uitjes, spinazie en raapsteeltjes.

Al met al hebben we over het hele seizoen weinig te klagen: mooi groeizaam weer, weinig gewasproblemen, het onkruid beheersbaar vooral ook dankzij veel stagiaires en andere meewerkers, mooie producten en een prima afzet. Veel sla o.a. hebben we geleverd aan Odin Estafette die ons geregeld meldde dat hun winkels er erg blij mee waren.

De samenwerking met Judith eindigt per april komend jaar helaas. Hoofdzakelijk een gebrek aan onderling vertrouwen heeft ons tot uit elkaar gaan doen besluiten.

Er is hierdoor een volkomen nieuwe situatie ontstaan. Met de fam LaHaye zijn we volop aan de slag en in gesprek om samen de Zonnehorst verder de toekomst in te dragen. Het praktische werk hebben we met z’n allen opgepakt en deze winter gaan we met z’n allen in gesprek om ideeën en plannen uit te werken voor een mooie toekomst.

Voor het komende seizoen hebben zich al verschillende stagiaires aangemeld, o.a. uit Duitsland en met de Warmonderhof  in Dronten hebben we inmiddels een zodanig contact, dat we niet twijfelen aan een gezonde doorgroei en continuering van de Zonnehorst.

We gaan weer aan de slag met het Teeltplan voor het komende seizoen. Binnenkort komen er weer kippen in de schuur en “ook” het gereedschap en de machines worden waar nodig gerepareerd en opgekalefaterd om zich weer in te gaan zetten voor weer een mooi seizoen 2013.

Heel fijne Feestdagen en een mooie winter toegewenst.                     Tot later, Henk

 

Ik geef de pen door…………

 

Goeiendag,

 

Mijn naam is Carla de Wilde.

Ik kom vanaf de zomer elke week twee dagdelen op de Zonnehorst.

Omdat ik op dit moment werkloos ben,wil ik mijn tijd toch nuttig besteden.

Ik kan op de Zonnehorst alle kanten op, van zinvolle dagbesteding tot complete rust.

Je bent heerlijk in de buitenlucht of maakt gewoon eens het varkenshok schoon.

Je kunt hier gaan kamperen en er worden regelmatig activiteiten ondernomen zoals bijv. pompoenenoogstdag. Leuk voor de hele Familie en goed voor de Toekomst.

 

Allerhande

 

In week 52 zijn er geen tassen dit jaar, de winkel is wel open op maandag 31 dec tot 16.00.

 

We moeten de prijs van de eieren wat verhogen, we hebben jarenlang dezelfde prijs gehanteerd, maar dat kan niet meer uit! Doosje van 6 eieren wordt € 1,95 en 10 eieren              € 2,95.met ingang van 1 januari 2013.

 

Het afhaaladres in Zuidwolde:  Smit Groente en Fruit is opeens gestopt met de winkel, dus moesten we snel een ander afhaaladres vinden. Gelukkig wil de C1000 Koen Termeulen de tassen wel opnemen, hopelijk gaat dit een goed afhaaladres worden!

Wilt u zich niet laten verrassen door wat erin de tas zit, dan kunt u op de website onder kopje “Nieuws van de week “ op woensdagavond (vrij laat) of donderdagmorgen kijken wat u voorgeschoteld krijgt  Dit gaat vaak niet eerder omdat we soms nog wat moeten switchen.

Ook kunt u zien wat er in week 51 onder voorbehoud in de tas zit.

 

We krijgen wat minder tassen retour de afgelopen tijd, wat daar de reden van is weet ik niet, maar dat geeft ook niet, willen de mensen die  de tassen wel retour (gaan) doen ze wel zo plat mogelijk inleveren en graag de zijkanten naar binnen vouwen, want anders passen ze niet in de kisten waarin ik ze opberg tot gebruik.. De mensen die dit langer doen weten het wel, maar dit is dan voor nieuwe inleveraars!

 

Onze boerderijwinkel loopt heel goed, het is vooral op vrijdag een drukte van belang, maar Marite en ik hebben altijd tijd voor een praatje en ook onderling worden er veel dingen besproken en recepten uitgewisseld !

Is er iemand die iets leuks maakt en die dat tentoon wil stellen dan kan dat als het niet al te groot is tenminste !

Ook wordt er veel gebruikt gemaakt van het “Zonnehorstpad” over ons bedrijf van 1,5 km.

Veel mensen weten niet hoe groot het bedrijf is en met de nieuwe waterberging erbij van het Waterschap is het echt mooi geworden, goed om te bekijken in alle seizoenen.

 

Tot slot een tekst van de Dalai Lama.

 

Als je met angst, pijn of lijden zit,

Onderzoek dan of je er iets aan kunt doen.

Als je er iets aan kunt doen, hoef je je er geen zorgen over te maken.

Als je er niets aan kunt doen, hoef je je er ook geen zorgen over te maken

 

Iedereen een “warme” kersttijd toegewenst en een helder 2013!

 

 

 

Powered by webXpress