" /> Nieuwsbrief Maart 2013

Nieuwsbrief Maart 2013

Nieuwsbrief                             Maart 2013

 

De Siberische weersomstandigheden vandaag beloven weinig goeds voor de komende week. Het zand uit de droge waterberging stuift over de velden en de tuin ziet er kaal en verlaten uit.

We hebben gelukkig een aantal weken geleden onder goede omstandigheden kunnen bemesten en ploegen, en nu na het bedden rijden met de trekker is het wachten op de goede temperatuur om te planten.

Het eerste plantgoed is al gebracht en hebben we maar weer even in de kas gezet, daar waait het tenminste niet.

Veel ruimte hebben we daar niet trouwens, want de spinazie, raapstelen, rucola en de opgekweekt peulen en tuinbonen nemen de meeste plaats in.

Normaal gesproken oogsten we de eerste groentes begin april, maar dit wordt wel ongeveer 2 weken later dit voorjaar

Onze samenwerking met Judith komt per half april tot een eind, waarmee een wat minder leuke periode kunnen afsluiten. Voor komend seizoen zijn we zeer content met Angela Kalmeijer, die 2 jaar geleden hier een half jaar stage heeft gedaan van de Warmonderhof.  Ze gaat vooral de tuin doen. Ze woont en werkt hier in ieder geval tot oktober, waarna ze een tijd op reis wil gaan.  Kan ze mooi wat penningen bij elkaar sparen.

Het seizoen ziet er wat betreft bemensing heel goed uit, aanmeldingen voor stageplekken stromen binnen en zoals het er nu uit ziet komen er 4 Warmonderhoffers van de deeltijd en van de voltijdsopleiding in aansluitende periodes hun stage hier lopen. Ook komen er in juni nog 2 Duitse Vrije School-leerlingen een aantal weken meedraaien en in Juni een student van een agrarische opleiding uit Normandie (Rennes) in Frankrijk.

De goede buitenlandse kontakten die we met scholen daar hebben gekregen de afgelopen jaren leveren steeds weer stagiaires op. Blijkbaar kunnen ze hier toch veel leren en als ze daarvoor dan ook nog wat doen hebben we er met z’n allen plezier van. Het maakt het werken hier ’s zomers ook erg plezierig en gezellig.

 

De belevingstuin

 

De afgelopen maanden hebben we naast dat we veel gepraat hebben over de toekomst van de Zonnehorst, praktisch ook nog wel veel gedaan. De kleine tuin achter de kas, waar de pluktuin is en waar we de afgelopen jaren op rechte bedden verschillende gewassen teelden, is ongeveer 10 cm opgehoogd met grond uit de waterberging. We hebben er nu een deels ronde tuin uitgezet met een boom ( een mispel ) in het midden. Er omheen liggen nu driehoekige bedden waar we de wat bijzondere teelten gaan kweken: allerlei soorten bonen, bietjes en aardappelen. Aardbeien en groene asperges, snijbietsoorten en diverse bloemen en kruiden. De bedoeling is dat het een soort belevingstuin gaat worden, waar het heerlijk vertoeven is.

Het Betekend wel veel handwerk daar, maar met de handen die beschikbaar zijn deze zomer zal het al

Naast de composthopen is de afgelopen weken een nieuwe werktuigenberging verrezen. In de werkplaats bij de aannemer gebouwd en hier overeind gezet in de kou.

Erg mooi geworden. De machines kunnen er droog staan, en nu we toch steeds meer nieuwe(re) machines en gereedschappen krijgen was dat wel een must. Veel “oud ijzer” zijn we aan het opruimen, hoewel we soms met opknappen en repareren ook een heel eind komen voor nog jaren gebruik.

lemaal prima lukken. We zullen zien wat er gaat ontstaan.

De groentetassen vullen is niet gemakkelijk de komende tijd, mede door de koude die letterlijk over het land raast. Maar met af en toe een product uit het buitenland, lukt het ons hopelijk het uit te zingen tot onze eigen tuin weer van alles gaat geven! De raapstelen en de spinazie staan er aan te komen!

Er komen gelukkig nog steeds nieuwe mensen bij die een groentetas willen proberen, ondanks de crisis. Er zijn steeds meer mensen die het belangrijk vinden te weten waar het voedsel vandaan komt en waar en hoe het geproduceert wordt.

Ons nieuwste afhaaladres:  het Cultuurhuis in Stadshagen gaat na publiciteit in de regiokrant ook al aardig lopen!

Jan, David en Henk rijden elke donderdag wel naar 22 adressen in de regio, maar daar zitten ook een aantal webbestellingen bij die ook op de rit worden meegenomen.

De webwinkel maakt ook een gestage groei door, op vrijdag bezorgen we in de Reestdalregio.

 

De open dag vieren we dit jaar op zaterdag 22 juni, dus dat kunnen jullie alvast in de agenda zetten !

 

We hebben weer 50 nieuwe kippen en om de ren een beetje droog te houden hebben Henk en Floris een afdak gebouwd in de ren. Daardoor ontstaat er een mooie droge plek waar ze lekker een stofbad kunnen nemen. De nieuwe haan is tot nu toe niet zo agressief als de oude en dat was voor Ruby, de hond wel even wennen, want die twee gingen elke dag wel even een confrontatie aan., maar het is ook voor de medewerkers een verademing om rustig het hok in te kunnen.

We hebben dus een  schuchtere poes Sarah met drie pootjes., een brutale  kater Bram, een ontzettend lieve hond, genaamd Ruby, die al heel veel kinderen en mensen van hun ‘hondenangst” heeft afgeholpen en twee zwarte varkentjes genaamd Truffel en Roosje .Het is prachtig om te zien hoe de katten en de hond zo helemaal op het bedrijf horen en ook altijd meelopen naar het land.

 

De boerderijwinkel loopt als een trein en er komen elke week wel nieuwe klanten bij. Marite en Hillie zijn er beste wel druk mee, gelukkig hebben we twee vrijwilligers gevonden die  zo nodig meehelpen. Het is altijd erg gezellig en er wordt van alles uitgewisseld o.a. recepten en kooktips, maar ook verdriet en geluk en dat deel van onze winkel vinden we ook heel erg belangrijk.

 

Agenda:          5  April       Benefietconcert  op Vrije School Zwolle met o.a.                                                             het koor Joy van Ben te Velde

                               7  April       Streekmarkt de Smaak van Zwolle: Doepark Nooterhof

               13  April     Doe en Belevingsmarkt Vrije School Zwolle

               22   Juni     Open Dag Zonnehorst

                               8 en 9 juni  Leefkunstweekeinde  op de Zonnehorst zie www.leefkunst.com 

                                                    Biodanza festival Zonnehorst eerste weekend van juli ,daar komt nog nader bericht over.

 

 

 

Powered by webXpress