" /> Nieuwsbrief Juli/Juni 2013

Nieuwsbrief Juli/Juni 2013

Tuinperikelen                                                             Juni/Juli 2013

 

Dat heeft even geduurd, wat schrijven over het reilen en zeilen op de Zonnehorst betreft. Toch nu op de valreep voor de vakantie een bericht.

Ondanks het koude begin dit voorjaar hebben we de afgelopen maand toch prachtige producten kunnen oogsten, wel ongeveer 2 weken later dan normaal maar, ook momenteel oogsten we nog bijna dagelijks flinke hoeveelheden voor onze tassen en voor Odin Estafette en Zaaister.

Na die ene week van erg warm weer waarin alles tegelijk bijna oogstbaar werd heeft de afkoeling van de afgelopen week er weer een rem op gezet, wat wij niet erg vinden. Het is altijd stressen als er zoveel tegelijk verkocht moet worden. Gelukkig heeft Odin erg zijn best gedaan om alles af te nemen. Ook voor hun abo’s ( tassen) hebben we slasoorten kunnen leveren.

Momenteel plukken we nog heel veel peulen en zijn we met de knolvenkel begonnen. Deze hebben we ook staan voor het hele seizoen leveren en de kwaliteit is erg goed.

In de kas hebben de komkommers eerst een goede start gemaakt, maar vorige week bij soms 4 a 5 graden ’s nachts is de groei wat gestagneerd, zodat we zelfs afgelopen vrijdag en zaterdag nee moesten verkopen in de winkel We gaan er nu met betere temperaturen vanuit dat we de komende weken ook weer genoeg kunnen oogsten voor de tassen.

 

We werken met een erg leuke ploeg mensen, en wisselend wat stagiaires betreft. Na de lichtelijke teleurstellingen wat de deeltijders van de W’hof betreft dit voorjaar hebben we Renee en Melissa hier 3 weken gehad, 2 Duitse Vrije School 9e klassers. Geweldige meiden die hard hebben gewerkt en waarmee het heel gezellig was. Op de open dag zijn ze door hun ouders weer opgehaald. Wat ons en henzelf betreft hadden ze nog wel een poosje mogen blijven. Van de Warmonderhof 1 e jaars hebben we deze week Leandra nog hier, waarna de 4 weken er al weer op zitten. We hebben haar kunnen strikken voor een ( kort! )stukje in deze brief.

Afgelopen zondag is Geoffrey uit Bretagne aan komen rijden, om aan zijn 4 weken stage van zijn Landbouwopleiding in Rennes te beginnen. Woont nu in de slaapwagen en leeft en werkt met ons mee de komende tijd.

Alle slaapplekken zijn hier nu dan ook bezet, want nicht Machteld (zie stukje verderop), dochter van mijn broer en schoonzus, logeert hier een tijdje om een foto/filmreportage te maken voor haar eindpresentatie kunstacademie. Erg gezellig en ze stond al een aantal ochtenden om 6 uur foto’s te schieten van onze oogstwerkzaamheden in de sla. Prachtig is het dan op het land net na zonsopkomst!

De eerste oogst van de tuin loopt nu wat af, zodat als wij er over 2 weken toch even tussenuit gaan en als de afzet door de vakanties wat minder zal zijn, ze hier het werk  goed aankunnen. Week 29 en 30 hoeven er ook geen tassen gevuld te worden en is het vooral onderhoudswerk op de tuin voor de najaarsteelten.

Een fijne zomer en tot de volgende.                                      

 

Henk.                                                  

 

Het Zonnedak

 

Onze “crowdfundings”actie voor de financiering van ons Zonnedak loopt goed en bijna ¾ van het benodigde bedrag  is binnen. Het is echt hartverwarmend hoe mensen ons willen voorthelpen. Onze tegoedbonnen worden erg goed ontvangen en geregeld komen mensen al betalen met de Zonnehorstbon van 20 Euro.     

Ook leningen tegen geen, of een lage rente hebben we mogen ontvangen en zelfs een aantal schenkingen van mensen die zich verbonden voelen met ons hebben we bijgeschreven gekregen op ons speciale Zonnedakrekeningnummer. Heel erg fijn. Voor wie ook nog wil participeren hierin: Triodosrek.nr: NL05TRIO2024017177 T.n.v. de Zonnehorst o.v.v. Zonnedak.

Voor meer informatie zie onze website of kom langs.

Bij ons geregelde rondje over het bedrijf, ook op de open dag met de groepen, voelen we steeds meer dat de Zonnehorst een fijne plek is geworden met veel natuur en perspectief voor een gezonde toekomst.

                                        

Ik geef de pen door aan……

Machteld Bunskoek:

Hallo allemaal, allereerst zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is Machteld Bunskoek en zoals jullie misschien al aan de naam zien ben ik inderdaad familie van Henk en Hillie Ik ben namelijk de nicht van Henk, de dochter van zijn broer(tje).

De komende week ben ik op de Zonnehorst te vinden. Afgelopen weekend ben ik namelijk begonnen met een foto- en filmproject waarbij ik ‘uncle’ Henk volg in zijn dagelijkse leven op en om ‘t land.

De eerste ochtend dat ik op de Zonnehorst was ben ik direct vroeg opgestaan aangezien Henk dan al om 5:30 uur aan het werk gaat om (in dit geval) sla te snijden. Ik heb al veel mooie foto’s en bewegend beeld kunnen maken. Vroeg in de morgen is het heerlijk om in de stilte te kunnen genieten van het mooie land en alle verse groenten, planten, grassen, etc die er te vinden zijn.

In Rotterdam werk ik naast mijn opleiding fotografie, in de groene passage, bij de Gimsel. Dit is een biologische supermarkt. Het mooie aan de Zonnehorst is dat ik nu de stappen van het land tot aan de winkel mee kan maken. Door zelf af en toe mee te draaien op ‘t land met bijvoorbeeld het plukken van peulen of het klaarmaken van groentepakketten, krijgen de groente voor mij een meerwaarde. Ik heb gezien dat

er veel goede zorg en liefde in het bedrijf zit en het is heerlijk om hier te zijn.

Verder hoop ik natuurlijk een mooie (film) reportage te kunnen maken de komende week waarbij ik het verhaal van Henk en de sfeer wil overbrengen.

Bijgevoegd zien jullie een foto die ik ‘s ochtends vroeg van Henk heb gemaakt tijdens het snijden van de Ijsbergsla.

 

Angela Kalmeijer:

Weer terug van weg geweest… Eerder heb ik op de Zonnehorst al een half jaar stage gelopen, maar dit jaar ben ik afgestudeerd op de  Warmonderhof  en  ben hier nu terug als tuinder. Ontzettend fijn dat ik hier direct na mijn studie aan het werk kon.

Zo ben ik hier sinds eind maart en ik blijf  hier tot het einde van het seizoen om op deze manier  te sparen voor mijn backpack tocht door Australie.

Nu geniet ik hier enorm van het werk, de omgeving, de mensen …  , de tijd vliegt voorbij!

Het seizoen begon een beetje fris, maar ondanks dat hebben we echt prachtige producten kunnen oogsten.  En wat is het weer genieten sóchtends vroeg als de zon net opkomt, je alleen de vogels hoort fluiten en ik onder tussen de heerlijk verse groente mag oogsten. Dat voelt goed!  

 

Leandra van der Vange:           Haiku (Japanse dichtkunst)                      

Met lege handen

kwam ik op de Zonnehorst

Met eelt keer ik terug. 

 

Agenda:            -Wijnfeest Reestlandhoeve                                                                             8 september

                    -Streekmarkt bij Doepark Nooterhof , De smaak van Zwolle 1         september

                     -Natuurexcursie Zonnehorst en  Waterberging NNB.

                            -Muzikale tuinwandeling met het Tuinkoor, bij de Kruidenhoeve 14 Juli                                                                  

 

Elk mens is er toe voorbestemd een schat te vinden.

  Maar alleen hij die de stem van zijn hart volgt, zal  daadwerkelijk schatten vinden.          (Paulo Coelho,)      

  

 

 

 

Powered by webXpress