Recepten


Roergebakken witte kool met oosterse kruiden
Savooiekool op Duitse wijze
Stamppot met koolraap en wortel
Surinaamse pompoen
Venkelschotel
Bieten met zure room

Pasta met walnotenpesto en knolselderij
Gebakken pompoen
Gefrituurde pompoen
Snijbiet - macaronipot
Ovenschotel met venkel en prei
Pompoensoep met prei
Pompoenenquiche Nieuw!
Wortel-lasagnepate
Aardperen met vijgen en gorgonzola

Bieten met zure room

- 4 gekookte bieten
- 4 eetlepels azijn
- 1 ui
- scheut appel-perendiksap
- zout
- kruidnagelpoeder
- laurierblad
- bekertje zure room
- 10 gram bloem


Schaaf de gekookte bieten in dunne plakken. Laat ze 10 minuten met azijn, dik-sap, zout, kruiden en gesnipperde ui in een halve dl. water sudderen. Klop de zure room en de bloem met een vork glad en schenk dit mengsel al roerende bij het bietenvocht. Laat het geheel even doorkoken tot een mooi glad sausje is verkregen.
 
Gebakken pompoen

Snij een pompoen naar keuze in niet te grote stukjes, en laat een half uur marineren in Tamari (zoute sojasaus). Doe in een koekenpan met dikke bodem een flinke scheut zonnebloemolie en kieper de stukjes pompoen er in, goed even door de olie scheppen, ca. 8 minuten even een deksel op de pan, om ze wat gaar te laten worden, dan lekker omroeren en bakken. Als ze gaar zijn, kunt u er nog wat kaas over laten smelten en wat kleine ringetjes prei toevoegen, geschikt als maaltijd met salade erbij, of als pittig hapje bij b.v. rijst of couscous.
 
Gefrituurde pompoen

- 250 gram pompoen in grote dobbelstenen
- peper en zout
- kerriepoeder
- 1 ei
- 25 gram bloem
- paneermeel

Breng in een ruime pan een bodempje water aan de kook en kook de pompoen 10 minuten. Laat ze goed uitlekken. Klop een beslagje van het ei en de bloem met zout en peper, Wentel de pompoen blokjes eerst door de kerriepoeder, haal ze dan door het beslagje en wentel ze daarna nog door de paneermeel. Frituur ze in heet vet in enkele minuten goudbruin. Lekker met gembersaus.

 
Ovenschotel met venkel en prei
- 300 gram aardappelen
- 2 preien
- 300 gram venkel
- 2 uien
- 1 dl. olijfolie
- zout en peper
- 3 eetlepels broodkruim
Aardappelen koken en in plakjes snijden. Intussen de prei in stukken van 4 cm snijden en die weer in reepjes, wassen. Venkelgroen en wortelvoet afsnijden en de venkel in reepjes snijden. Ui in plakken snijden, in ringen verdelen en 10 minuten in olie bakken. De prei en de venkel apart in de olie roerbakken. Oven voorverwarmen op 200 graden. Schaal invetten en de bodem bedekken met prei en venkel, daarop een laag aardappelen, en dan een laag uien. Bestrooien met zout en peper en weer een laag prei enz. Op het laatst de broodkruim erover en besprenkelen met de rest van de olie. 20 minuten bakken.

 
Pompoensoep met prei (eigen recept Hillie)
- 1 kg pompoen
- 300 gram prei
- 1 kleine knolselderij of 2 peterseliewortel
- bouillonpoeder
- zout
- bosje snijselderij
Snij de pompoen in stukjes en kook ze in ca. 2 liter water met de prei in ringetjes en de knolselderij in stukjes goed gaar. Stamp of pureer de pompoensoep en voeg de bouillonpoeder naar smaak toe en de selderij, evt. nog wat zeezout erbij. Als de pompoen goed gaar is wordt het vanzelf een romige soep. Op het bord evt. een beetje geraspte kaas erop.
 
Roergebakken witte kool met oosterse kruiden
Snijd de witte kool fijn. Verwarm olie in een koekenpan of wok en bak de kool daarin. Schep af en toe om. Voeg kruiden toe als laos, gemberpoeder en ketoembar (korriander). Serveer bij rijst en geef er b.v. pindasaus bij en hardgekookte eieren of plakjes gebakken gerookte tofu. Variatie: voeg wat pinda's en kokos aan de kool toe.
 
Snijbiet - macaronipot

Kook de macaroni. Was en snij de snijbiet klein. Verwarm in een grote pan olie met ui en knoflook en smoor ze glazig, voeg de snijbiet toe. Blijf omscheppen tot de snijbiet geslonken is. Voeg peper en zout toe en een flinke scheut room, vermeng met de gare macaroni. Voeg voor het opdienen blokjes kaas, gehakte noten of gebakken spekjes toe.
 
Savooie kool op Duitse wijze

Kool snijden/schaven, boter in de pan verhitten, de kool toevoegen en onder goed roeren 3 minuten bakken, (vlees)bouillon toevoegen en 20 minuten afgedekt stoven, peper/zout naar smaak toevoegen. In een koekepan boter smelten, paneermeel erbij en 5 minuten roosteren, kool overdoen in warme schaal en paneermeel erover strooien. 
Stamppot met koolraap en wortel

Koolraap is tegenwoordig uit de gratie geraakt bij veel huishoudens en wordt wel eens beschouwd als oorlogsvoedsel. Toch zit hij vol vitamine C, wat we net kunnen gebruiken midden in de winter.

- 1,5 kg aardappelen
- 350 gram koolraap
- 350 gram winterwortel
- 100 gram spekjes
- 250 gram blokjes salami
- 1 ui
- 1/2 bakje champignons
- melk
- zout, peper en nootmuskaat

Snijd de aardappelen, koolraap en wortel in blokjes en kook ze samen gaar. Bak de spekje uiten neem ze uit de pan. Fruit nu de ui en de champignons in het bakvet. Stamp de aardappelen met groente fijn en maak er een luchtige puree van met de melk en de kruiden. Schep tot slot de salami, spekjes en de ui er door.
 
Pompoenenquiche

 Dit is het recept van een heerlijke, hartige taart van Hokkaido-pompoen. Deze pompoen is heel zoet van smaak. De pompoen heeft een verwarmende werking op het lichaam. Je zou kunnen zeggen dat de pompoen zonnekracht in zichzelf heeft opgeslagen. Deze taart is een variant op pompoensoep. Je begint hetzelfde, maar in plaats van de gebakken pompoen aan te vullen met bouillon, gebruik je het gebakken vruchtvlees als basis voor de quiche

   De vulling:                                                               De bodem

- 1 kg pompoen                                                          - 180 gram bloem
- 200 gram ui                                                              -  royale snuf zout
- 4 eieren                                                                    - 1 eetlepel olie
- 100 gram crème-fraiche                                           - 90 gram boter
- stukje kaas om te raspen                                         - 0,75 dl. water
- (gruyere is erg lekker)
- beetje paneermeel
- teentje knoflook

Snij de pompoen in 4 stukken en verwijder de pitten en het hele zachte vruchtvlees met een lepel. Tot november is het niet nodig de schil te verwijderen, daarna is de schil te zacht en kun je hem beter wel verwijderen. Verwijder nu alleen de oneffenheden met een dunschiller.
Snij de ui in halve ringen. Deze bak je in een hete, liefst gietijzeren pan, met zonnebloemolie.
Als de uien lichtbruin zijn, strooi je er wat zout over. Dit bak je nog even mee.
(nb. hoe langer je dit zo laat sudderen, hoe zoeter de ui wordt, leuk om een keer uit te proberen als je de tijd hebt)
Voeg de pompoen toe. Bak mee en strooi ook hier weer een beetje zout over.
Laat de pompoen gaar worden op een sudder plaatje, eventueel met een scheutje water.
Voeg tijdens het sudderen een uitgeperst teentje knoflook toe.
Na ongeveer een half uur (als de pompoen echt goed gaar is), pureer je de pompoenmassa met een staafmixer, in de blender of keukenmachine, of met een passevite.
Dit mengsel laat je afkoelen (als je meteen al de eieren toe zou voegen zouden die al gaan stollen en dat is niet de bedoeling). Proef het en voeg naar eigen smaak peper toe, nog wat zout, bouillonpoeder of shoyu.
Dan maak je het deeg door alle ingrediënten te mengen. Kneed het tot een samenhangend deeg en laat een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven op 180 graden. Vet een springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Meng het pompenmengsel met 4 eieren, de crème-fraiche en de geraspte kaas.
Rol het deeg uit en bekleed de springvorm met het deeg.
Strooi een beetje paneermeel op de bodem
Het pompoenmengsel kan er in en dan kun je het geheel bakken.
Eerst een half uur op 180 graden en dan nog een kwartier op 160 graden.
 
Surinaamse pompoen
- 1 kg pompoen in blokjes
- 350 gram zoutvlees
- 1 ui
- 1 tomaat
- 1 bouillonblokje
- 1 laurierblad
- 3 eetlepels olie
- 5 eetlepels water
- peper en zout

Het vlees 15 minuten koken en in stukjes snijden, afdrogen en braden in hete olie. Na enkele minuten de gesnipperde ui en tomaat meebakken. Het bouillonblokje erbij doen en nog 5 minuten zachtjes laten sudderen. Dan de overige ingredienten erbij doen en op een hoger vuur 5 minuten bakken, daarna het water toevoegen en nog 20 minuten zachtjes stoven. Serveren met witte rijst.
 
Venkelschotel
- knolvenkel
- 3 aardappelen
- 1 fijngesneden ui
- 6 dl. vegetarisch bouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 geperst teentje knoflook
- kruidenzout
- 2 eetlepels slagroom

Schil de aardappelen en snij in stukje ook de venkel, fruit de ui in de olie en voeg daarna de venkel, aardappelen en knoflook toe. Verdun met bouillon en laat alles circa 20 minuten sudderen tot de venkel gaar is. Roer room en kruiden door het gerecht. Peterselie over de schotel strooien en opdienen.


Pasta met walnotenpesto en knolselderij( 2 pers): 2ons pasta, 1 knolselderij,olie om in te bakken, 1 teen knoflook,30 gr platte peterselie, 70 gr walnoten,een flinke scheut olijfolie of gedeeltelijk walnotenolie, 70 ml slagroom.
Maak de knolselderij schoon en snijd hem in kleine blokjes van een ½ cm.Bak de blokjes zachtjes in olie of boter in een grote koekenpan tot ze gaar zijn. Pureer de peterselie met de noten en de knoflook in de keukenmachine of blender. Giet er de olie bij totdat het een smeuiig geheel is. Kook de pasta beetgaar en meng met de pesto en slagroom. Serveer met de knolselderij en evt. wat Parmezaanse kaas.

Wortel/lasagne paté: 500 gr peen,4 vellen lasagne, 3 eieren,1tl gedroogde dille, zout,peper,2 el geraspte kaas, 3 el room.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een klein bakblik met vetvrij papier. Aak de wortels schoon snijd ze in grote stukken en kook ze in 10-15 min gaar. Schep ze uit de pan. Kook de lasagnevellen volgens de gebruiksaanwijzing en laat ze uitlekken.Pureer de peen klop de eieren erdoor en breng op smaak met peper,zout en dille. Leg een vel lasagne op de bodem van het cakeblik. Verdeel een/derde van het wortelmengsel hierover en herhaal nog twee keer. Leg het laatste lasagneblad erop. Meng de kaas en de room en verdeel dit over de bovenkant. Laat de paté gaar en stevig worden in ca 60 min. Snijd er dan met een scherp mes stevige plakken van.
 

Venkelknol met tomaat en kruidenbotersausje(2 pers) :1 venkelknol-2 tomaten-40 gr boter kruidenzout-2 beschuiten verkruimeld of een kopje paneermeel.

Snijd de venkel en tomaten in vieren en stoof ze ineen beetje water in 15 min gaar. Giet de groente af en bestrooi ze met kruim. Verwarm de boter met kruidenzout in een pannetje en giet de hete kruidenboter over de bestrooide venkel en tomaat.

Aardperen met vijgen en gorgonzola
ovengerecht
voor 2 personen
nodig: 4 à 5 aardperen - 150 gr. gorgonzola (blauwschimmelkaas van de koe) - handje walnoten -
5 gedroogde vijgen - scheutje honing - - klontje boter
 
Bereiden:
- oven voorverwarmen
- aardperen in dunne plakjes snijden van 0.5 cm.en dan schillen
- bodem van een ovenschaal invetten
- plakjes aardperen in de ovenschaal leggen
- de gorgonzola verkruimelen
- vijgen in vieren snijden en erop leggen
- walnoten eroverheen verdelen
- beetje honing met een lepeltje eroverheen "gieten"
- ongeveer 20 minuten in een een voorverwarmde oven verwarmen

Yaconwokje met mosterdzaad en curcuma

Nodig voor vier
400g yacon
1 el mosterdzaad
1 tl curcuma
pezo
1 el rijstazijn (optioneel, voor pickle-effect)

Snijd de yacon in dunne frietjes
Roerbak in een wok met curcuma en mosterdzaad. Smaak af met peper en zout. Blus eventueel met de rijstazijn.

Slaatje van boerenkool en yacon met gedroogde veenbessen, noten, feta en rode ui

400g boerenkool
300g yacon
4 el gedroogde veenbessen
handje geroosterde walnoten (of pijnboompitten)
100g feta
halve rode ui
4 el chardonnayazijn (of witte wijn)
4 el olijfolie
pezo

Rits de boerenkool van de stengels.
Snijd de Yacon in dobbelsteentjes of halve maantjes
Blancheer de boerenkool (5 minuten in kokend water onderdompelen en dan koudspoelen in een vergiet, proef wel even of de kool beetgaar is, dus niet meer rauw-taai)
Doe yacon en boerenkool in een slakom. Verbrokkel de feta erover, voeg de veenbessen en de noten toe en besprenkel met olijfolie en azijn.Meng alles voorzichtig door elkaar met slabestek. Smaak af met peper en zout.

Spek - of Sperziebonen in pikante saus: 2 pers. Een verrassende combinatie . ca 350 gr spekbonen-1 ui- scheutje olie- 2 tl sambal- 1 tl suiker- 1 tl paprikapoeder-1 el meel- 1 dl tomatensap- sojasaus en klontje boter.

 

Breng water met een mespuntje zout aan de kook en kook hierin de bonen beetgaar. Giet ze af en bewaar kooknat voor de saus. Laat en klontje boter erover smelten. Fruit in en beetje olie het uitje met sambal en paprikapoeder .Voeg er 1 dl kooknat aan toe en het tomatensap en bind de saus met meel of een ander bindmiddel. Voeg er suiker en sojasaus naar smaak aan toe . Serveer de spekbonen met de saus erover. Goed te eten bij een graansoort/ aard


Roergebakken rode kool met gember en appel
: (2 pers.) ca 500 gr rode kool, 1 appel, 1 cm gember, olie, 50 ml Japanse sojasaus, 1 sinaasappel, zout vers gemalen peper.   

 

Snijd de rode kool in dunne reepjes en de appel in blokjes. Schil de gember. Verhit olie in een wok en roer de rode kool met de appel en rasp de gember erboven. Blus af met de soyasaus en rasp de sinaasappel erboven. Breng op smaak met zout en peper en roer tot de kool beetgaar is     

 


Bleekselderij au gratin met witte bonen
: 1 struik bleekselderij, voor de kaassaus: 15 gr boter, 15 gr bloem, 2 dl melk , kaas peper en zout nootmuskaat, gare witte bonen   .

 

Snijd de stelen van de bleekselderij in grove stukken. Kook ze gaar in bodempje water. Maak een stevige kaassaus. Leg onderin een ingevette ovenschotel een laagje gare witte bonen en leg de bleekselderij er  boven op. Giet de kaassaus erover. Evt nog wat extra kaas erover raspen. Zet de schaal boven in een voorverwarmde oven op 220 ° C en laat er een bruin korstje op komen. 

 

Zoetzure bietenschotel: 2 pers:400 gr bieten,1 scheut zonnebloemolie,1 ui fijngesnipperd,wat water, een mespuntje kummel, peper en zout, verse gember of poeder,1 el honing of bessenjam,1 laurierblaadje, 2 el citroensap of azijn. Een handje rozijnen. Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg de bietjes toe. Schep enkele minuten om. Voeg de kruiden en zout toe. Laat met deksel op de pan ca 10 min.zacht smoren. Schep af en toe om en voeg evt wat water toe. Roer dan de rozijnen, citroensap, honing of jam erdoor en laat nog ca 10 min. stoven. Heerlijke frisse zoetzure bietschotel die weinig tijd kost.


Witte kool met ei pikant(2 pers)
400 gr witte kool-2 eieren- 3 el olie, 2 tl sambal, 3 el tamari of shoyu, 1 teentje knoflook geperst,1 tl korianderpoeder. Snijd de kool in dunne reepjes.Verhit olie in een wok  en voeg de kool toe en roerbak ze beetgaar. Evt. wat taugé erbij. Schuif de kool naar de zijkant van de pan of schep het er even uit en voeg tamari toe. Roer de eieren  los met een scheutje water, knoflook en koriander .Voeg het eiermengsel bij het olie tamari  mengsel en schep de kool er snel doorheen .Zodra de eieren zijn gestold haalt u de pan van het vuur.Serveer met bulgur of pasta .  

 

 


Powered by webXpress